Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Draadloos netwerk

Op de Wink van Anton en Nienke, werd mijn oude vYacht WiFi multiplexer gebruikt voor het navigeren op de laptop en iPad met respectievelijk PCNavigo en iSailor.

Bij de start van het seizoen bleek het Wifi netwerk onvindbaar. Na wat speurwerk bleek dat het printboardje volledig van geoxideerd door een lekkage en daarmee functioneel overleden. Grappig genoeg was wel dat het status ledje aangaf dat hij werkte. T.z.t. was de vYacht Wifi een betaalbare multiplexer met 2 NMEA ingangen van rond de € 85. Vandaag de dag is die prijs behoorlijk verhoogd, dus ben ik op zoek gegaan naar een betaalbaar alternatief.

Deze heb ik gevonden in de TwinYakker van Yakbitz. Deze in Australië gevestigde fabrikant levert verschillende uitvoeringen. Ik heb er een met 2 NMEA ingangen gekozen voor de WiFi verbinding met de laptop en iPad.

Installatie is eenvoudig en er is ene goede beschrijving op de site voor handen om de multiplexer met WiFi in te stellen voor een client-mode of access point mode.

Voor de binnenwateren gebruikt de Wink PCNavigo en de software verlangt een op een COM-poort aangelsoten GPS en/of AIS signaal. Het probleem is dat je via een WiFi verbinding geen fysieke COM-poort gebruikt. Daarvoor moest dus een oplossing gevonden worden in een stukje software dat een WiFi verbinding als virtuele COM-poort kan aanbieden. Veel software kan wel de andere kant uit iets voor je regelen; dus van een fysieke COM-poort naar een WiFi verbinding. Andersom blijkt lastiger.

Gelukkig heb ik met het programma VSPE (Virtual Serial Port Emulator) van Eterlogic zo’m verbinding van WiFi naar een seriële poort kunnen realiseren. Let op dat je de 32-bits versie download; die is gratis te gebruiken voor persoonlijk gebruik. De 64-bits versie kost eenmalig € 25 voor een licentie. Als je overigens de 32-biys versie op een 64-bits Windows systeem installeert, krijg je toch de licentie melding te zien. Even op Nee klikken in het dialoogvenster en je kunt verder.

Voor het aanmaken van een virtuele COM-poort die data over een WiFi verbinding kan inlezen moet je de volgende stappen door lopen:

  1. Maak een Connector aan; d.w.z. je maakt een virtuële COM-poort aan die je later in je programma kan gebruiken.
  2. Maak een UDP Manager aan;
    a) d.w.z. je koppelt nu een UDP-poort aan je hierboven aangemaakte virtuële COM-poort.
    b) stel je UDP poort in (in dit geval 2000 voor de TwinYakker)
    c) Let op dat je de Baud-rate op de juiste snelheid zet. Voor alleen GPS info is 4800 Bd voldoende. Wil je ook AIS data meenemen, dan zal je 38400 Bd moeten kiezen.