Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Opfrisser naar Enkhuizen

We hebben al weer een paar weekeinden niet kunnen zeilen; deels door het weer en deels door vakantie. Het is echer weer prachtig weer, het is het weekend van 21 en 22 september. Maar Jeannet voelt zich niet helemaal kip. Dus hebben we niet de sokken er in op zaterdag ochtend.

Met als gevolg dat als we gaan we een drukke Prinses Margrietsluis kunnen verwachten. Als echter het licht op groen gaat, besluiten we direct via de Seylroede naar de Lemstersluis te varen.

Het is echter wel druk, maar we hoeven nauwelijks te wachten voor de Seylroedebrug (op welk nummer roep je eigenlijk op?). Dan door naar de tweede brug, waar we € 5,- in het klompje moeten storten. (Die had ik niet, dus voordat we vetrokken moest ik eerst op de fiest naar de Poeisz om geld te halen en te wisselen in handzame coupures…) Maar ook nu kunnen we eigenlijk direct doorvaren naar de Blokjesbrêgge, die waarrempel ook snel draait.

Achter de brug echter, liggen een paar grote 46+foot huurjachten te wachten voor de sluis, die met de deuren open staat. Op de vraag waarom ze niet naar binnen varen, we stellen deze vragen niet meer in het Duits, krijgen we als antwoord dat de sluis vol ligt. “Vol?”, schiet ik in de lach en tegen Jeannet “..er liggen twee schepen in…!?”. “Er liggen maar twee schepen in de sluis..” antwoord ik de Duitse schipper, waar z’n bemanning druk doende is om lijnen aan de wal te krijgen. “Neij die sluis ist vol..” zegt de schipper.

“Jeannet, ik ga die sluis in. Ze kunnen me wat…” en stuur de sluis in. Er liggen drie jachten in, waarvan één platbodem. Wij sluiten aan stuurboordswal aan, zoveel mogelijk naar voren. Maar niet ver genoeg volgens de sluiswachter; we moeten nog wel een meter naar voren….

Er liggen nu dus vier schepen in de sluis, die meer dan half leeg is. De sluiswachter staat met de armen over elkaar bij het te wachten. En wij wachten dus mee….totdat eindelijk de “grote” Duitse schepen ook de sluis in varen. Gelukkig is het mooi weer.

Eenmaal de sluis weer uit varen we door naar de Friese sluis, waar we het grootzeil hijsen. Onder zeil varen we langs de Friese Hoek de Lemstergeul in. Bijna voor de wind; het is dan ok een Oost-Zuid Oostelijke wind, 15 kts. We gaan ruime koers naar Enkhuizen.

Onderweg kregen we al een app van Nienke “..of we al aan boord zijn en zo ja of we dan in Enkhuizen kunnen afspreken…”. Ik antwoord dat we onderweg zijn naar Enkhuizen en dat we ze daar treffen.

Ter hoogte van het vaarwater naar de Prinses Margrietsluis, steken we iets op richting de eerste windmolen om zodoende niet pal voor de lap te varen. Daarna ruimschoots naar Enkhuizen en al ras zien we geen schepen achter ons meer.

We genieten van het weer, als is de temperatuur in de wind best aan de frisse kant. Uit de wind is het prima uit te houden en we hebben de gang er toch aardig in. Maar als we da de Compagnieshaven willen binnen varen staan beide havenlichten op rood. Haven vol dus….zou er een festiviteit of zo aan de gang zijn?.

We varen dan maar door naar de Buyshaven en melden over de telefoon aan Nienke dat de haven vol is en ze ook door moeten. Via de VHF roep ik de Buyshaven op voor een plekkie op K-9. Dat bleek de laatste plek aan de binnenkant te zijn.

We plannen een dineetje met Anton en Nienke bij de Italiaan “Porto Vecchio” en eten daar als vanouds heerlijk. Anton geeft aan dat zijn netwerk een probleem heeft omdat hij de iPad met iSailor niet meer een het WiFi netwerk van vYacht krijg en dus geen signalen op kaart kan ontvangen om te navigeren. Hij heeft de hele trip dus “blind” gevaren.

Na het eten duik ik nog even bij Anton de boot in om te proberen de boel weer aan de praat et krijgen. Alles lijkt ogenschijnlijk te werken; de GPS geeft een signaal, de vYacht werkt en kan ik via de webbrowser benaderen, maar iSailor krijgt geen signalen binnen, want het kan niet verbinden met vYacht, terwijl er wel gewoon een WiFi verbinding is met vYacht.
Wel gek.. Ik probeer dan het poortnummer via de webinterface van vYacht te wijzigen en dan opnieuw verbinding maken met iSailor. Nu werkt het direct. Kennelijk is er ergens ind e settings van vYacht een bitje omgevallen.

Zondag ochtend doen we rustig aan, doen nog even snel een bakkie bij Anton en Nienke aan boord en varen dan om 12 uur uit. Het weer is nog steeds goed, zij het minder mooi dan op zaterdag. Er hangt een beetje een sluier bewolking. Maar de wind komt ui ZO -richting, dus we kunnen zo’n beetje halve wind naar Lemmer.

Zodra we de haven uitvaren zetten we het grootzeil; op vlak water en niet zometeen op een knobbelig IJsselmeer. Het Krabbersgat is echter net niet helemaal bezeild, dus hebben we de motor een beetje bij om de hoogte te houden die nodig is.

Eenmaal in Lemmer, het is dan een uur of 3, zien we een grote drukte bij de Prinses Margrietsluis. Dit doet ons besluiten door te varen naar de Lemstersluis. Helemaal onder zeil tot en met de Friese Hoek.

Het zit ons weer mee, want als wij eenmaal vanuit de Seylroede het Prinses Margrietkanaal opdraaien, liggen de jachten van eerder nog voor de sluis. Er ging een binnenvaartschip met een Blauwe kegel naar binnen, dus moest iedereen een beurt wachten.