Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Bye bye iSailor, Hello TZ iBoat

Nadat in 2018 Wärtsilla de app van iSailor heeft overgenomen onstond er tumult over het feit dat Wärtsilla aankondigde dat er voortaan voor de kaartupdates moest worden betaald. Daar waar bij het aangaan van het contract een levenslange kostenloze kaartupdate was overeengekomen. Dit heeft bij de overname veel weerstand opgeroepen bij de gebruikers. Wärtsilla heeft toen in een kostenloze update voorzien. Maar anno maart 2020 moet je nu dus toch de volle mep betalen van €20,99. Als ik de verschillende segmenten bij elkaar update die ik had geïnstalleerd kom ik op een bedrag van, Europe inlandwaters Friesland € 5,49 + North Sea, Denmark-Germany € 20,99 + North Sea, Netherlands-Belgium € 20,99 + UK, East Coast € 15,99 ongeveer € 64.

De kaart kost het eerste jaar bij Timezero € 78 en bij de verlenging krijg je 50% korting, dus € 38. Je hebt dan een gebied zoals hieronder aangegeven. Als ik bij iSailor datzelfde gebied wil afdekken, moet ik France, Brest to Dunkerque € 20,99 en Bay of Biscay, France-Spain € 20,99 er nog bij kopen. Dat zou dan in totaal € 106 zijn; elk jaar.

Om je AIS en je NMEA0183 data in de beide apps te kunnen gebruiken moet je een add-on aanschaffen die bij beiden ongeveer € 10 kost. Binnen de iBoat app heb je dan ook getijde en stromingsinfo beschikbaar zonder meerkosten. Dat kost bij iSailor jaarlijks € 10,99

Beide apps werken met vector kaarten, maar iBoat kan ook met rasterkaarten werken of een combi van beiden voor meer detail. Als je alleen de rasterkaarten gebruikt ben je nog eens ongeveer de helft goedkoper uit!. Hieronder even vergelijkbare kaartdelen van iSailor en iBoat. Daarbij kan je de kleuren van iBoat aanpassen en bij iSailor niet. Bij iBoat kan je ook nog een satellietlaag tonen en het beeldscherm in 3D weergeven. Dat laatste is handig bij een approach van een onbekende haven.

Routes zijn zeer eenvoudig aan te maken in iBoat, makkelijker dan in iSailor. Ook is van de geselecteerde route de richting makkelijker te zien.

Om de winddata op iSailor te zien heb je een extra module nodig van € 8,99. Bij iBoat zit dat standaard in het pakket. Nog een voordeeltje dus. Hoe ziet dat er uit, inclusief AIS data? zie de screenshots hieronder.