Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Oktober tochtje

Na een paar weken stilliggen wordt er op zaterdag 19 oktober toch weer even gezeild. De voorspellingen zijn enigszins onstuimig, maar als we rond 12:30 vertrekken schijnt er een waterig zonnetje met best veel wind. Bij de sluis is het druk met vrachtverkeer.

We moeten wachten en dat komt op zich goed uit want de navigatie komt niet door op de iPad. Er is tijdens het wachten dus even tijd om het Zeilersforum te raadplegen.

Pas om 14:45 zijn we onder zeil met windstoten tot zo’n 23-24 knopen. We zeilen met een rif. De zon schijn intussen flauw over het water als we richting Enkhuizen varen. Gewoon een beetje lekker zeilen zonder doel. Toch stel ik in mijn hoofd het radiobaken voor de de Friesche kust als waypoint in. Daarna kunnen we ruime wind terug met snelheden die oplopen tot zo’n 7,5 kts.

Tegen een uur of 5 liggen we weer in de sluis. Ook nu is het zeer druk met vrachtverkeer. Er liggen drie vrachtschepen in de sluis, die wordt opgevuld met “jachies”. Dan liggen er nog 4 vrachtschepen buiten op een schutting te wachten.

Uiteindelijk ligt de boot weer afgetuigd voor de deur. Het is dan 18:45 uur.