Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

AIS-NMEA netwerk aan boord

In juni 2013 heb ik een bestaand boordnetwerk van Robertson met een externe AIS ontvanger met eigen VHF antenne en een GPS met NMEA signaal via een multiplexer van vYacht gekoppeld om dit draadloos op een iPad te kunnen gebruiken.

Met het vervangen van de marifoon heb ik voor een nieuwe configuratie gekozen door een marifoon met ingebouwde AIS en GPS ontvanger te kiezen. Hiermee komen de losse AIS en GPS units te vervallen en wordt het boordnetwerk eenvoudiger.

Schematisch ziet het er nu als volgt uit:

 

Screen Shot 2015-08-11 at 19.20.57
UPDATE: Door verschil in het NMEA protocol (zie pag.5 in gelinkte document) tussen versie 1.1, mijn oude Robertson apparatuur, en versie 2.0 zoals die uit de Standard Horizon GX2200 komt, krijg ik onbetrouwbare data op mijn iSailor app te zien. Het verschil tussen de twee versies zit hem in de het voltage waarmee gewerkt wordt en de wijze hoe er met de aarde wordt omgegaan.

Ik heb nu dus weer de oude GPS unit, een Philips Ap 8 Navigator, als input voor mijn Robertson netwerk in gebruik. Dit Robertson netwerk is niet gekoppeld aan de iPad. De reden is dat het GPS signaal uit de STgx2200 niet compatibel is met het oude Robertson netwerk vanwege bovenstaande versie verschillen. Koppelen zou makkelijk kunnen vi de vrije poort van de vYacht WiFi multiplexer, maar  dan zit je met twee GPS signalen die voor problemen zorgt.