Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Draadloos AIS NMEA0183 boord netwerk

Intussen begin ik aan versie 3 van mijn boord netwerk. Na installatie van de SH GX2200 marifoon met GPS en AIS heb ik mijn 66-kanaals NMEA GPS ontvanger om zeep geholpen. Het oude Robertson netwerk (1995) werkt met een NMEA versie 1.1 of 1.5 en kan niet standaard overweg met versie 2.x of hoger. Dus de GPS signalen uit de SH GX2200 kunnen niet in het oude netwerk worden ingevoerd.

Dit als gevolg dat ik 2 GPS bronnen had die via de WiFi verbinding op de iPad binnen kwamen en mijn iSailor app volledig in de war brachten. Ik heb toen de 2 signalen weer gescheiden en alleen de GPS en AIS uit de SH GX2200 werd nog via WiFi doorgegeven. Gevolg was wel dat ik allerlei andere info niet meer had, zoals de winddata.

Nu de nieuwste NMEA multiplexers meer functies krijgen en ook ingangen kunnen filteren om doublures te voorkomen heb ik besloten een nieuwe NMEA multiplexer te kopen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de STAR TRACKING multiplexer met WiFi.

Voornaamste reden is dat dit een Nederlands product is en de ontwikkelaar Chris Roos actief op het zeilers forum ondersteuning biedt.

Alles werkt weer prima conform onderstaand schema.boordnetwerk_v3