Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Netwerk upgrade

De winter is de doodsteek voor mijn zelfontwikkelde Yazz Winddisplay geworden. Ondanks dat het geheel waterdicht gemaakt was, is de condensvorming aan de binnenzijde van het display fataal geworden. Daarmee is het 27 jaar oude Robertson Netwerk, inclusief sensoren, op de speedsensor (en dus de Databox) na, aan vervanging toe.

Ik heb gekozen voor sensoren die NMEA0183 als output hebben; daar hoeft dus geen conversie meer op toegepast te worden. Deze signalen kunnen rechtstreeks in b.v. een multiplexer ingelezen worden.

Voor de windsensor heb ik gekozen voor een systeem van Calypso, gebaseerd op ultrasoon geluid met een draadloze Bluetooth verbinding naar een verbindingskast. Deze kast heeft meerdere functies; uitbreiding van het bereik van Bluetooth, bedrade verbinding naar NMEA0183 en een WiFi verbinding.

Voor de diepte sensor heb ik een zgn. Tru Hull systeem gekozen van CruzPro die zowel de diepte als temperatuur direct in NMEA0183 aanbiedt.

Daarmee moet ook de hele configuratie van het huidige netwerk worden aangepast. Als backup zal een deel van het oude netwerk gebruik worden, zodat in geval van uitval altijd teruggevallen kan worden op een bedraad systeem. Het nieuwe systeem ziet er uit als hieronder:

In het netwerk zit een router opgenomen (Mango) die het interne netwerk kan koppelen aan het Internet via de 4/5G verbinding van de iPhone. Zo kan op binnenwater en de onder de kust actuele weer- en getijden data, als ook satellietfoto’s in de kaart worden weergegeven.