Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

DIY: de NMEAtor geïnstalleerd

Na de succesvolle FAT (Factory Acceptance Test) net voor de vakantie, stond de afronding en het inbouwen na de vakantie op het lijstje. Omdat ik de magnetometer niet goed gekalibreerd krijg, en dat waarschijnlijk met deze processor ook niet gaat lukken omdat ie te traag is, heb ik besloten de magnetometer er voorlopig uit te laten.

Ik heb ook besloten om zelf kastjes te gaan maken voor de Buck-converter, de TTL converter en de NMEAtor. Via Youtube heb ik aardige filmpjes gezien (The Ben Heck Show) hoe je met een graveerplaat dit soort kastjes zelf kan maken.

Om rond het scherm niet een te dunne rand over te houden, die ik niet uit de graveerplaat kan snijden zonder breken, maak ik een kastje van 100x110x25mm. Ook de Buckconverter, om van 12V terug te schalen naar 7.5V voor de Arduino, krijgt een eigen kastje., net zoals de RS422<->TTL converter. Deze worden beiden aan de achterkant van de klep gemonteerd, uit het zicht. De laatste 2 kastjes worden helemaal verlijmd. het kastje van NMEAtor krijgt een geschroefde deksel.

Omdat ik geen vrije aansluitingen meer heb op het de voedingsstrip, moet ik ook een extra, met zekeringen uitgevoerde, voedingstrip plaatsen en wat aansluitingen omleggen. De NMEAtor maakt onderdeel uit van het boordnavigatie netwerk en moet daarmee ook worden ingeschakeld. Ik verhuis dus wat permanente aansluitingen (USB en Navtex) naar de nieuwe voedingsstrip en hou zodoende twee zekering houder over, waarvan ik er een gebruik voor de voeding van de NMEAtor.

Na afmontage ziet het er in mijn ogen niet onaardig uit en alles werkt naar behoren. Versie 1.0 draait vanaf nu aan boord.

Nu zien hoe het zich houdt tijdens het zeilen en optimaliseren.