Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

iPad en Android Navigatie Apps

Omdat ik regelmatig vragen krijg wat ik nu achter de stuurstand heb staan heb ik besloten een overzicht te maken van de beschikbare navigatie apps voor iPad en voor de vollediheid ook voor Android tablets.

Tablets zijn dan ook het uitgangspunt, hoewel dat voor Android minder duidelijk is dan bij een iPad. Op beiden echter kunnen de apps draaien, tenzij door de leverancier een bepaald toestel wordt uitgesloten.

DISCLAIMER: Deze informatie is met de hoogst noodzakelijke nauwkeurigheid samengesteld maar heeft niet de intentie volledig te zijn of zonder fouten te zijn. Daarnaast is het een moment opname op 3 mei 2014 met de vernoemde versie nummers. Enige verantwoordelijk wordt dan ook bij voorbaat afgewezen en berust bij de gebruiker van deze informatie.

Ik zelf gebruik een iPad 2 met een Robertson datanetwerk aan boord voor log, diepte en wind data, samen met een Philips AP MK8 GPS navigator en een NMEA GPS dome, Advansea Rx-100 AIS receiver en een vYachWifi multiplexer om deze data draadloos op de iPad via Wifi op de kaart te verwerken.

Hieronder de screenshots van de apps foor iPad en Android. Klik op de kleine foto’s voor een uitvergroot beeld.

UPDATE: iSailor is nu ook beschikbaar op Android sinds Juli 2015 en daarmee de eerste serieuze Android navigatie app voor zeilers.

iPad Android
iPad Nav Apps Android Nav Apps

Als je NMEA data wilt gebruiken voor bv GPS en AIS en andere boorddata, dan blijven er maar weining apps over.
Voor de iPad zijn dat iSailor, Imray en iNavX en voor Android is het nog veel poverder gesteld; alleen AIS Pilot kan dat, maar die werkt met kaarten van OpenSea Maps en is de enige uitzondering van apps die ik met opgenomen en die met OpenSeaMaps werkt. De reden is dat ik vind dat je niet met dekaarten van OpenSeaMaps kan navigeren; hooguit als referentie zijn ze geschikt.

Tot slot wil ik nog wijzen op de mogelijkheid om via een Remote Desktop applicatie je beelscherm van je pc draadlos op je iPad te krijgen. Zo kan je je PC navigatie app op bv Windows of Linux zichtbaar maken en gebruiken op je iPad. Dat vergt echter wat meer kennis van de techniek en zal ik mogelijk later nog eens bespreken. Maar zo kan je b.v. OpenCPN op je iPad gebruiken.