Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

AIS – NMEA netwerk voor minder dan €400,00

Ook op de nieuwe Yazz wilden wij weer een hi-tech navigatie systeem, waarbij wij alle NMEA-data en AIS info op de digitale kaarten te zien krijgen.
Op de oude Yazz gebruikte ik, daarvoor een wireless AIS ontvanger van DigitalYacht, waarvoor je al snel een kleine €500 betaald en daar komen dan nog de kosten bij voor een GPS ontvanger mocht je die nog niet hebben.

Omdat we intussen al weer een paar jaar verder zijn en de ontwikkelingen niet stil staan op dit gebied, ben ik gaan uitzoeken welke producten er beschikbaar zijn, en worden ondersteund door in mijn geval de iNavx applicatie.

In de handleiding van iNavx worden een aantal producten genoemd die samen werken met deze iNavx applicatie.

Maar wat heb je minimaal nodig om zo’n netwerkje te kunnen bouwen zonder soldeerbout of electrotechnische achtergrond?
1) GPS ontvanger ( zonder GPS signaal via NMEA heb je aan een AIS receiver/transponder niets…) ➡ €84,00
2) AIS Receiver/transponder ➡ €159,00
3) VHF antenne (AIS antenne). (Neem een aparte antenne, zeker als je een receiver gebruikt, omdat een antenne splitter duur is en signaal verlies geeft) ➡ €49,00
4) (WiFi) NMEA multiplexer ➡ €83,00
5) Tablet of laptop
6) Software

Mijn keuze voor de AIS receiver is gevallen op de Advansea RX-100, omdat dit zo’n beetje de goedkoopste is die je kan vinden. Geen toeters en bellen, maar heeft alles wat je nodig hebt; status LED, NMEA in en uitgang, USB uitgang, power en VHF aansluiting. Ik heb hierbij een aparte VHF ( AIS) antenne gebruikt; heb ik meteen een nood antenne voor de VHF mocht dat ooit nodig zijn….
Voor de GPS ontvanger, welke eigenlijk een GPS antenne is met wat logica in de antenne, heb ik een uitvoering gekozen die ook Galileo satellieten kan ontvangen. Voor deze antenne heb je dus geen GPS plotter nodig en je kan het signaal, via een bijgeleverd blokje die de stroomvoorziening regelt ( van 12V naar 5V), direkt in je AIS inlezen. Dit alles heb ik gekocht bij PCNautic ( http://www.pcnautic.nl/AIS-ontvanger-Advansea-RX-100.html ) Totale kosten met wat klein spul erbij €303,00.
Voor de WiFi NMEA multiplexer( leest verschillende NMEA signalen in en combineert dat tot één NMEA signaal naar buiten) heb ik gekozen voor de vYachtWiFi box. Ook dit is een simpel doosje; twee NMEA ingangen ( instelbare baudrate tussen 2400 en 115000 baud! ) en een NMEA uitgang via WiFi. Ook hier verder geen toeters en bellen. Via twee LEDjes zie je of er stroom op staat en of de WiFi werkt. Via een webinterface kan je de instellingen wijzigen. Dit kastje wordt ondersteund door iNavx en is te koop via http://vyacht.net en een handleiding is te vinden op http://vyacht.net/documents/NMEA-WiFi-vYacht-Manual-v34.pdf. Totale kosten €83,00.

In totaal heb ik €386,00 uitgegeven. Aannemende dat er een tablet of laptop voor handen is.
Hieronder een schematisch overzicht hoe e.e.a aan elkaar is geknoopt. Ik heb dus gekozen voor optie 3(klik om in te zoomen):
AISNMEA

 

Optie 1: separate GPS plotter bv Furuno Gp32 met een AIS ontvanger met ingebouwde NMEA multiplexer, bv iAIS 400

Optie 2: AIS receiver/transmiter met ingebouwde GPS en separate NMEA multiplexer

Optie 3: Separate GPS ontvanger(NMEA), AIS ontvanger en NMEA multiplexer

Optie 4: Separate AIS ontvanger en een NMEA multiplexer met ingebouwde GPS