Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

30 april 2012, Koninginnedag in Urk

Het is 30 april 2012, Koninginnedag. Een mirakel met het weer; alleen voor vandaag is er mooi weer voorspeld met temperaturen die kunnen oplopen tot 20 graden.

Het weekendje dat gepland stond is uitgesteld vanwege het slechte weer op de dag er voor. Maar vandaag gaan we volop genieten. Om 12 uur varen we uit en besluiten om een bezoekje aan Urk te brengen op Koninginnedag.

De wind is 3-4 Bft en komt uit Noordoostelijke richting, dus Urk is niet in 1x bezeild. Met een gangetje van ronde de 5,5 knopen kruisen we naar de bestemming. Met de nieuwe iAIS aan boord kunnen we goed zien wat er zich allemaal om ons heen afspeelt; m.n. de snelheid van de andere schepen is een interessant gegeven :-). Zie even de screenshot van mijn iPad hieronder

Al met al meren we rond 14:30 uur af in de haven van Urk. Echt druk is het niet, maar er liggen wel veel binnenvaart schepen. Ook zie ik voor het eerst dat er een tweede jachthaven in Urk net voor de sluis….

We struinen een beetje door Urk en verbazen ons over de lokale festiviteiten. En om een uur of 4 varen we weer uit richting thuishaven. Met een achterlijk windje, 12-13 knopen, zeilen we rond de 6 knopen SOG en hebben de genua uitgeboomd als melkmeisje. Halverwege zakt de wind er toch een beetje uit en we moeten echt ons best doen om nog de 5 knopen te halen.

Als we om 18:30 uur in de box liggen lijkt het of er een knop wordt omgezet want opeens gaat het hard waaien. We hebben een kleurtje opgedaan en keren terug naar huis voor een afzakkertje (het restaurant de Houtrib was dicht, dus een lekker sateetje zat er niet in).

Filmpje!