Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Zeilvakantie 2013; dag 1

15 juni 2013, onze eerste dag van de vakantie. de voorspellingen zijn niet heel goed en hier en daar ook tegenstrijdig. waar alle voorspellingen wel eenduidig in zijn is dat de richting NO is en dat er harde windvlagen kunnen zijn tot 35 knopen later op de dag.
Omdat we voor de harde wind in Lemmer willen zijn, vertrekken we vroeg. Om 9:30 varen we uit met een een eerste rif en 18 knopen wind uit ZW richting. Al snel betrekt het en trekt de wind aan. We varen met het grootzeil over bakboord en de bulletalie werkt prima. Dan gaat het ook regenen en aan de fok hebben we op deze koers niet veel en halen we weg. Alleen op, deze koers is de Rotterdamse Hoek niet bezeild. Over dek meten 35 knopen wind. Als de wind iets zakt besluiten we een stormrondje te maken om een Noordelijker koers te kunnen varen. Met alleen een gereefd grootzeil maken een rondje met een grote knal. Het rift breekt aan het achterlijk, en het zeil scheurt ook deels parallel aan het achterlijk. We strijken het grootzeil en varen op de motor richting Urk.

Intussen meten we 44 knopen over dek en het regent piipestelen en we liggen op ramkoers met een binnenvaartschip. Via de AIS kan ik zijn roepnaam zien en rope het schip op. we melden dat we problemen met de zeilen hebben en vragen of we voorlangs mogen passeren en of zijn koers iets verlegd kan worden. Dat is geen probleem, en of er nog meer problemen zijn…..

Om 11:45 liggen we veilig in Urk en zitten de storm uit. s’Avonds rond 21:30 trekt de storm verder aan met 46 knopen gemeten. We worden gezandstraald en zetten de kuiptent op en leggen extra lijnen aan de wal voor de nacht.
De vakantie is begonnen zoals hij vorig jaar is geƫindigd; stormachtig en met een gescheurd zeil.

IMG_0042IMG_0892IMG_0912