Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

11 juni 2013; nieuwe VHF antenne

Een van de laatste klussen is het vervangen van de VHF antenne. We konden wel, met wisselend resultaat ontvangen, maar het zenden wilde niet lukken. Dat was al tijdens de keuring gebleken en had waarschijnlijk met vocht te maken. Omdat we ook een portable marifoon hebben was de nood niet heel hoog, maar ook weer niet geschikt voor het 10 jaren plan.

Omdat het steeds te hard waaide hebben we deze klus uitgesteld, maar op 11 juni was het zeer rustig weer om ’s avonds de mast in te gaan om de antenne te vervangen. Omdat ik het vermoeden had dat de aansluiting met de antenne door vocht was aangetast, had ik alleen een nieuwe antenne gekocht in de hoop dat de kabel nog voldoende zou zijn om te gebruiken. Dit betekende wel dat ik een nieuwe connector op de kabel moest zetten en dus ook moest solderen op 17 meter hoogte :-}.

IMG_0305

 

Omdat ook het nodige gereedschap zoals combinatietang, baco, soldeerbout, kniptang, schroevendraaier etc. mee naar boven moest en je niets iets uit je handen kan laten vallen had ik alles met touwtjes geborgd.

Al met al ben ik een kleine 1,5 uur bezig geweest, maar niet zonder resultaat. De Centrale Meldpost IJsselmeer bevestigde onze ontvangst luid en duidelijk en de ATIS was goed doorgekomen.

metz antenna