Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

19 juli 2009

Vandaag varen we van Texel naar Terschelling via het Scheurrak. Dat is een doorsteek naar Terschelling. We hoeven hiermee niet langs Kornwerderzand en Harlingen en is 15 mijl korter. Maar nog altijd 33 mijl te gaan.

smiley

Wederom is het mooi weer met veel wind 6 Bft ZW. Als we het Scheurrak opvaren hebben we de wind zo’n beetje pal achter. Volgens Quicktide kunnen wij om 14:35 de ondiepte passeren. We lopen intussen een beetje achter en om 15:15 passeren wij deze ondiepte dan ook, maar spannend is het omdat we 0 dm onder de kiel hebben. Omdat de wind nog verder aantrekt en we de Yazz goed schuin houden in de smalle geul, kunnen we zonder vastlopen de ondiepte passeren. Volgende keer toch nog maar even de 1/12 regel gebruiken zodat Karin volgende keer ook relaxt kan blijven…..

Als we de ondiepte passeren denk ik zeehonden te zien. Omdat ze rond als een hoepel een beetje in het opkomende water liggen, twijfel ik en besluit dat ik wrakhout zie liggen…

Pas als we later de foto’s bestuderen blijken het inderdaad zeehonden geweest te zijn. We waren dus echt vroeg bij de ondiepte. Volgende keer maar ietsje later komen….

Als we het Inschot uitvaren worden we overvallen door een bui, waarvoor de Brandaris met hun weersvoorspelling al de hele dag waarschuwt. De hel breekt los; binnen 2 seconden ben ik nat tot op mijn huid. Gelukkig had ik net daarvoor mijn zeiljas met de lifeline aangetrokken (en vastgemaakt). Het verstuivende water van zojuist wordt door de regen helemaal gedempt. Het schip voor mij en de betonning verdwijnen uit zicht (terwijl het schip niet verder dan 400 meter voor me ligt en de tonnen niet verder dan 25 meter)

De wind meet ik op 28 knopen en daar moet de bootsnelheid nog bij. We hebben voor deze wind te veel zeil staan, maar daar nu iets aan doen is uitgesloten. De boeg van het schip ligt nog maar 10 cm boven het water!!. Ik moet kosten wat het kost de boot overeind houden…..

Zo snel als die bui kwam verdwijnt hij ook weer en we varen via de West Meep en de Slenk op.
In de verte zie ik een ferry vertrekken uit West-Terschelling. Omdat we straks aan de wind over de Slenk moeten mis ik de

smiley

catamaran-ferry die met meer dan 40km/u over het water raast en als grote schim naast ons opduikt op de Slenk. Ik schrik me werkelijk tepletter en kom los van de kuip……. Als we van de schrik bekomen zijn varen we verder zonder noemenswaardigheden via het Schuitengat Terschelling binnen.

Een borrel hebben we zeker verdient!