Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

16 juli 2009

In Harlingen was het redelijk druk en wij lagen naast een andere Dehler 31, Waterpoeder.

Omdat zij vroeg met de eerste opening van de brug om 06:15 naar Vlieland of Terschelling willen hebben we besloten, als we toch vroeg wakker zijn, om naar Texel te varen. Om 03:15 was het hoog water dus we hebben nog 3 uur hoogwater te gaan. Dat betekent in ieder geval dat wij met stroom tegen over de Texelstroom Oudeschild moeten bezeilen.

De brugwachter is ook op tijd en om 06:15 varen wij Harlingen uit over de Boontjes richting Kornwerderzand. Wind is er voldoende, maar we hebben hem pal tegen, dus varen we op de motor. Ook na Kornwerd hebben we de motor nog nodig en omdat er veel vissersschepen varen zien we het kruisen niet echt zitten. Wel zien we de eerste zeehonden op een bank liggen zonnen als wij om 07:15 langs varen

Pas ter hoogte van het Scheurrak, als we het laatste vissersschip achter ons hebben gelaten, kunnen we 30 graden aan de wind zeilend de Texelstroom bevaren. Het tij keert intussen en we hebben weldra stroom tegen.

Het laatste stuk op de Texelstroom naar Oudeschil hebben wind en stroom tegen. We lopen nog maar 3,5 knopen SOG en het kost ons nog 4 uur voordat we Oudeschild binnen lopen. Het is dan 13:00 uur.

In de haven pakken we onze vouwfietsen en fietsen na eerst een stukje vis in Oudeschild te hebben gegeten, even naar Den Hoorn. Onderweg vertel ik Karin over Sidney, waarmee ik vroeger op Hobie Cats wedstrijden zeilde en waarmee ik de Worrel 1000 heb gezeild in de US of A. Ik heb Sidney na 1985 niet meer gezien of gesproken.

Als we Den Hoorn binnen fietsen en net als we deze op slot hebben gezet, lopen we pardoes in de armen van….. Sidney! Dat geloof je niet en kan geen toeval zijn……

We praten in een half uurtje ff bij en wij gaan de markt nog even over, terwijl Sidney zijn intussen afgekoelde Vietnamese loempiaatjes naar huis brengt.

Gelukkig hebben we terug naar Oudeschild de wind in de rug. Ook morgen blijven we nog een dagje op Texel.