Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

6 juli 2013, zeilen met de gennaker

Het is een stralende dag, eigenlijk voor de eerste keer.

In korte broek en t-shirt gaan we een beetje cruisenop het IJsselmeer. Er staat een 2-3 Bft uit NO richting en we zeilen kruisend de Houtrib af het IJsselmeer op.
Het is relaxt zeilen, althans voor mij. Ik drijf Jeannet tot waanzin met mijn gezever over oploeven, tell-tales in de gaten houden enz enz. Er liggen een aantal schepen die ik als target heb bestempeld en die wil ik inhalen. Jeannet sturen en ik trimmen.
Ik weet dat ik het leuk moet houden voor ons beiden……en dim een beetje in.

Al kruisend komen we bij Urk uit waar we overstag gaan en ruime wind terug naar Lelystad willen zeilen.
Mooi moment om de gennaker weer eens uit de zak te halen.
Na een kort gevecht met de lijnen,hebben we de gennaker, 105 vierkante meters, staan en we gaan als een raket. Met 9 knopen werkelijke wind halen we snelheden van 7 knopen en soms daarboven.

Omdat ruime wind ons ergens bij de “oude” energiecentrale op de dijk zal zetten sturen we op richting het Commissarisicht. Het blijkt dat we de gennaker tot 80 graden schijnbare wind kunnen gebruiken!