Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

21 september 2013, weekend trip naar Medemblik

Toch nog een lekker weertje dus besluiten we nog een weekendje te gaan zeilen. In eerste instantie denken we naar Enkhuizen te zeilen. Richting de ET-O varen we ruime wind rustig en genietend van het weer en het water.
Als we de Et-O voorbij varen kunnen we scherper aan de wind en Jeannet heeft een C-Yacht 12.50 op het oog die ze wil inhalen :-).
Toppertje hoor! en niet veel later zijn we voorbij en ook bijna bij de ET-N, op de hoek van het Krabbersgat. We besluiten, we hebben immers nog veel te veel plezier in het weer en het varen, door te varen naar Medemblik.
De wind zakt een beetje in en na enig getreuzel besluit ik dan toch maar de gennaker te gaan zetten. Als ik alles klaar heb liggen op het voordek trekt de wind opeens weer aan, gaat de gennaker weer netjes ongebruikt naar binnen.
Als we tegen een uur of 5 Medemblik binnen lopen is het veel drukker dan we hadden verwacht. Kennelijk zijn er mer mensen op het idee gekomen nog een weekendje te gaan zeilen. We liggen uiteindelijk 3 dik in de Middenhaven.
’s Avond gaan we eten in het Hof van Medemblick .

De volgende dag weer terug naar Lelystad. Met een westelijke wind 3Bft lijkt het erop dat we kunnen varen met de gennaker. De wind komt echter te achterlijk in, waardoor de gennaker steeds weer instort. Ik probeer de gennaker als spinaker te gebruiken en boom hem uit aan de loefzijde. Zonder ophouder voor de boom wil dat niet echt vlotten. Kijken dus of ik een lijntje kan maken dat als ophouder dient. Dan maar zonder gennaker verder. We orden voorbijgelopen door een Hanse 47 met alleen het grootzeil…???… Ik vermoed dat de motor bij staat. We worden ook nog eens voorbij gelopen door een kleine Albin Vega met spinaker. We zeilen intussen voorbij Enkhuizen.DSCF3649

Dan trekt de wind iets aan en hebben we eindelijk wat aan onze gennaker en lopen we zomaar 7 knopen. De Albin Vega is nu snel ingehaald 🙂 en de Hanse 47 kloppen we bijna voor de ET-O.

Dan moeten we behoorlijk Zuid sturen en wordt het bijna scherp aan de wind varen en de gennaker heb ik weggehaald. De Hanse kunnen we niet bijhouden…. ;-( …

Als we het Commissarislicht passeren komen we Klaas en Bea met de Ruach tegen en draaien nog even een rondje, om nog even gezamenlijk aan de wind Noord te varen. Jeannet is echter koud geworden, want ondanks de zon was het behoorlijk fris op het water, en besluiten we af te taaien.