Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Weer windstil naar Enkhuizen

Het is 31 augustus, een dag naar Glemmer Beach, zijn we beiden brak en dus is het niet zo erg dat het windstil is. Het eerste stukje zeilen we nog met 2-3 kts, maar dan zakt de wind er helemaal uit. OP de motor varen we Enkhuizen binnen.

De volgende ochtend is er ietsie pietsie meer wind, 6-7 kts uit het ZO-richting, maar ook nu valt de wind helemaal weg. Pas als we voor Oudemirdum liggen loopt de wind op tot wel 12 knopen, uit NO-richting en kunnen we nog even lekker zeilen.

Onder de dijk van de NO-polder zeilt een 36 JV (of SQ), Windroos, waar we even mee kunnen sparren. We zeilen beiden tegenovergestelde kruisrakken richting Lemmer. De 36 met een grote genua en wij met een HA fok. We kruisen telkens 50 meter achter de 36 langs….. De 36 loopt harder met de grote genua, wij moeten slim en hoog zeilen. Alleen zo kunnen we afstand gelijk houden en dat is voor mij in deze setting het beste wat ik er uit krijg. Als de 36 een HA fok had gevaren hadden we hem geklopt.