Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

20-21juli 2013; weekend trip naar Medemblik

De hele week is het al prachtig weer met temperaturen van 25 graden en hoger en strak blauwe luchten. Behalve vandaag; wel warm maar enigszins bewolkt.
We gaan een weekendje naar Medemblik. Het is tenslotte al weer een jaar geleden dat we daar geweest zijn.
De wind schift nog al, dus we moeten best wat slagen maken op de Houtrib om vrij op het IJsselmeer te komen. De wind is wederom NO met een 3Bft.
Door alle schiftingen is de Oost kardinaal, op de hoek van het Enkhuizerzand, net niet bezeild, dus maken we daar in de buurt ook nog een paar slagen.
Onderweg hebben we een paar Bavaria’s 36 en groter in gehaald en ver achter ons gelaten. Frappant is dan ook dat één van deze Bavaria’s vlak achter ons de ET-O bereikt. Vreemd omdat ie dan bijna tegen de wind in heeft moeten zeilen en hard ook. We verdenken dat wederom een Bavaria het ijzeren gordijn heeft gebruikt…..

Als we halverwege Enkhuizen zijn zakt de wind verder in en we proberen met de gennaker nog wat wind te pakken. Dat lukt nog aardig en we zeilen ook nu weer tot 60 graden aan de wind met de gennaker.
Op de hoek va het Hop zakt de wind er helemaal uit en met nog 5 mijl te gaan zetten we de motor aan. Rond 17:00 uur lopen we Medemblik binnen met intussen prachtig weer.
Het is best druk en helemaal achterin de Middenhaven vinden we een plek. We liggen dan 2 dik.
De volgende ochtend is het weer prachtig weer, maar weinig wind als we rond 11 uur uitvaren.
We hebben een knoop of 6-8 wind dus het kost ons een uurtje of twee om weer op de hoek van het Hop te komen. We verwachten daarna ruimer te kunnen varen, maar de wind ruimt naar Oost, dus we blijven scherp aan de wind varen. De snelheid komt maar zelden bij de 4 knopen.
Als we Enkhuizen zijn gepasseerd, zakt de wind nog verder in en besluiten we de gennaker weer in te zetten. Dat helpt enorm; van 0.9 knopen gaan we naar 2,9 knopen met 5 knopen ware wind. Nog indrukwekkender is dat we tussen de 20-30 graden schijnbare wind varen met de gennaker, die nu eigenlijk een code Zero is geworden 🙂

Intussen komt ook de Catalina PH-PBY nog een keer over om en waterlanding te maken.

DSCF3562
Na de ET-O kunnen we pas echt ruim varen en de wind is iets aangetrokken naar 10 knopen. Wij lopen dan tussen 6.5 en 7 knopen en vliegen de andere schepen werkelijk voorbij :-D.

Tegen een uur of 17:00 gaan we voor anker op de Houtrib. Het is tenslotte een prachtige zomerse dag die maximaal willen uitnutten.

We hebben eten en drinken bij ons, de DJ draait lekkere muziek vanaf het strandje. Wat wil je nog meer?

Om 22:15 meren we uiteindelijk af in onze box.