Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

17 augustus 2013; Yazz meets Ruach

Op zaterdag 17 augustus is het prachtig zomer weer. Temperaturen van boven de 20 graden en een prettig windje van max 4 Bft uit zuid-westelijke richting. Klaas en Bea liggen met de Ruach, een Etap 30i, ook in Lelystad en varen vandaag ook uit. Na overleg besluiten we samen op te varen. Wij hadden plannen om naar Enkhuizen te gaan, die we hadden bijgesteld toen we hoorden dat de havens van Enkhuizen beperkte toegang kende, vanwege de Flevo race. Het plan wijzigde weer terug in zijn originele vorm omdat we het wel leuk vonden om met Klaas en Bea op te zeilen. Zodoende varen we gezamenlijk uit richting het IJsselmeer. Omdat de waarschuwingen toch nog een mogelijke 6 Bft geven later op de dag hebben we preventief een eerste rif gezet. Voor de heersende windkracht eigenlijk niet nodig helpt het wel om gelijkwaardig te kunnen zeilen met Klaas en Bea. De Yazz en de Ruach zijn zo gelijkwaardig bij deze omstandigheden.
We stoeien wat terwijl we richting de ET-O sturen met ruime wind. Halverwege de ET-N1 draaien Klaas en Bea om en zetten koers terug naar Lelystad, terwijl wij doorvaren naar Enkhuizen. Weldra zet de wind toch door en lopen we nu steed boen de 7 knopen. Het rif hebben we niet voor niets gezet ­čÖé
Als we de Compagniehaven binnen varen is het niet zo druk als eerder gemeld op VHF 1. De beperkte toegang geldt alleen voor de Binnenhaven van Enkhuizen die volledig ligt afgevuld met platbodems. Gezellige boel in ieder geval.
We eten ’s avonds een pizza en gaan dan na een rondje wandelen terug naar de Yazz. Echt laat gaat het niet worden en het wordt al weer vroeg donker tegen deze tijd….