Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Opening 2018

Eindelijk, na een lange winter (en wat tegenslag) kunnen we voor het eerst in 2018 weer varen. Hoewel de verwachtingen iet geweldig zijn, gaan we toch op pad. Het heeft al te lang geduurd….

Omdat we eerder bij het inscheren van de fok, de pees uit de onderste 35 cm van het voorzeil hadden getrokken, moest dit eerst worden gerepareerd door de zeilmaker. Dat betekende dus ook dat we het opnieuw moesten inscheren en dat ging nu gelukkig wel goed.

Om 12:30 liggen we voor de sluis, die we net hebben gemist. Het is heiig, er staat nauwelijks wind en het is overwegend grijs en bovenal niet al te warm.

En toch genieten we van elk moment aan boord. Even over enen varen we de sluis uit en zetten het zeil net voorbij de KL6 zijn gevaren. Omdat de windmeter nog niet gecalibreerd is, schatten we de windsnelheid op een knoop of 7 a 8. We lopen dan ook maar een knoop of 4.

Enkhuizen is niet bezeild, dus moeten we opkruisen. Na uurtje of 3, we hebben dan ongeveer 10 a 11 mijl gevaren, zakt de wind verder weg en gaan we over op de motor. Om 17:10 lopen we de Compagnieshaven binnen en krijgen een plek toegewezen op Mike 4. De zon breekt door en we genieten van ons eerste biertje aan boord. En we sluiten af met een etentje in La Gondola.

De volgende ochtend wordt ik wakker van de regen die op het dek slaat. Weliswaar conform verwachting maar toch; we weten ook dat het later droog wordt.

We ontbijten op ons gemak en pas tegen 12:30 uur varen we weer uit. We hebben de zeilen niet eens zeilklaar, want er is nauwelijks wind en het is aardig mistig. Op de motor terug naar Lemmer dus. Al met al liggen om 16:15 weer afgemeerd voor de deur. De eerste trip, alhoewel weinig gezeild, zit er weer op!