Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

30-31 juli; donder en bliksem

Zo’n week werken na je vakantie valt weer even tegen en dan is het fijn als je weer een weekendje kan zeilen. Dat kan ik niet genoeg doen ­čÖé

De voorspellingen houden niet over en de wind laat het ook afweten. Op zaterdag gaan we dus met een knoop of 7 wind uit NW richting, richting Enkhuizen. Hard gaat het niet dus dobberen we een beetje voort. Maar het gaat wel harder dan de bootjes om ons heen. Een Bavaria 50 kan het net niet bijhouden en zwenkt af als we nog een mijl of 4 van Enkhuizen zijn. Een wat klassieker jacht, sloep getuigd, en een voet of 35-38 schat ik, heeft zijn 150% genua bijstaan en is ons 1x onderdoor gelopen. Op een ruimer koers dan wij. Daarom kunnen we nu iets vallen en lopen we weer over hem heen. Altijd leuk.

 

Achterop komt een Pogo12.50, genaamd Knubbel, met gennaker. Die kunnen we echt niet voor blijven. Een mooi gezicht zo’n Pogo; je ziet ze weinig.

Als we eindelijk in Enkhuizen zijn eten we ’s avonds lekker in de Mastenbar; we hadden mazzel met een plek, want het zit er altijd ram vol.

De volgende ochtend is het weer niet veel beter en de wind nog minder. Wederom dobberen we, maar nu  richting Lemmer. Er hangen grote dreigende wolken die weinig goeds voorspellen.

VIRB Picture

Er drijft een bui achter Enkhuizen van NW naar ZO over de Houtribdijk. Even denk ik dat we het droog houden, totdat het uit de hemel komt zeiken. We zien het weerlichten en een seconde of 6 daarna gerommel en een klap. Zit dus niet heel ver weg, maar we hopen dat het achter ons langs drijft.

Even lijkt dat zo, totdat de 2de bui over komt met wederom veel water uit de hemel. Het onweer zit nu op 3 seconden verwijderd en komt dus dichterbij. Geen prettig idee.

De wind draait van NW naar ZO en we kunnen zowaar nog een stuk lekker zeilen tot aan de de Lemstergeul.