Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Staveren in April

Ook het weekend van 21 en 22 april is het mooi weer maar met weinig wind. Als we bij de sluis aankomen kunnen we vrijwel direct naar binnen, achter een groot binnenvaartschip aan. Er liggen aardig wat bootjes in de sluis en de tussen deur is dicht. We hebben dus geen last van het binnenvaartschip.

Als de deur open gaat vaart het hele zooitje de sluis uit, inclusief een Duitser in een snel motorschip. Dat laat ie merken ook want het gas gaat er vol op en hij trekt een enorme hekgolf. Aan het remmingwerk ligt een huurjacht te wachten en die wordt midscheeps tegen de steiger aangegooid. De bemanning komt verschrikt bovendeks kijken en waarschijnlijk hebben ze schade. Het Duitse motorschip heet Cascade….

We zetten het grootzeil en koersen richting Urk langs de dijk tussen de Friesche Hoek en de Rotterdamse hoek. Alle andere schepen kruipen voor de wind richting de betonning bij de Steile Bank, een enkeling met een gennaker of spinnaker. Wij besluiten dus om af te kruisen, om daarna met de gennaker in 1x de hoek Vrouwenzand te bezeilen.

Tot de Rode Klif lijkt dat ook best goed te werken, we lopen met 8 knopen wind 6 kts over de grond. En dan valt de wind helemaal weg. We proberen nog een slag het IJsselmeer op te maken omdat daar meer wind lijkt te zijn, maar ook dat haalt niets uit. Op de motor varen we toto de hoek Vrouwenzand als de wind weer een beetje aan trekt en we de zeilen weer hijsen. We kunnen tot aan de ingang van de oude haven van Staveren zeilen.

Het is druk in Staveren en ook het eten inde Visserman wil niet lukken. We wijken uit naar hotel-restaurant het Vrouwtje van Staveren. Daarna lopen we nog even een rondje, eten een ijsje bij de sluis en over de dijk terug naar de boot. Om 22:00 uur zijn we helemaal total loss en gaan naar bed.

We liggen naast een Dehler 36 VdS van een Volendammer, die de boot in Medemblik heeft liggen. Aardige mensen. Aan de andere kant ligt een ouder stel met een racy, ik denk een Frans, schip van ook zo’n 36 voet.

Het is wederom mooi weer als we op staan, hoewel het ’s nachts we heft geregend. Na het ontbijt varen we zo rond 11:15 uit. Maar we lopen lekker en tegen de tijd dat we wederom bijn de Noordelijk e boei van het Vrouwenzand zijn hebben we de schepen die eerder vertrokken al weer ingehaald. Behalve de Pogo 8.50. Die kruist steeds net voor ons langs. We gebruiken de krimpende wind en steken een hoekje af zodat we met 1 slag boeienlijn langs de Steile Bank kunne varen. Lemmer is net aan bezeild maar we kunnen 6 knopen varen met 10-11 knopen wind. Tegen de tijd dat we voor de Steile Bank liggen zakt de wind er helemaal uit, maar komen de oude Yazz, nu Pura Vida, tegen. We draaien langszij en maken even een praatje. Leuk om de mensen te zien genieten van de onze vorige boot, waarvan wij ook elke moment hebben genoten.