Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Pinksteren 2018

Ook met Pinksteren is er mooi weer voorspeld, maar helaas met weinig wind, in ieder geval op de momenten dat wij op het water zaten.

Zaterdags is het echter grijs en er staat weinig wind, uit Westelijke richting. We willen richting Staveren, dus dan is het eerste stuk niet bezeild. Ook ICE ligt in de sluis, een paar schepen voor ons. Als we de sluis door zijn trekken we gezamenlijk richting de Friese hoek. Ice maakt een slag voor de eerste windmolens, wij varen door totdat we de SB 8 haaks hebben liggen. Dat laatste blijkt met weinig wind geen goede optie en ICE loopt vlot ver uit. We hebben tocht best last van de turbulentie van de molens.

We maken onze slag richting SB 8 maar hard gaat het niet en we moeten kruisen om bij de hoek van het Vrouwenzand te komen. Maar voor Oudemirdum gaat de motor aan, want de wind is slecht een knoop of 3. Het is best fris op het water, dus maken we onderweg nog maar een beetje warme chocomelk.

In Staveren is het in de oude haven best druk, dus we wijken uit naar de Marina en krijgen een mooie plek op C843, helemaal aan de kop van de steiger. We kunnen dus mooi over het IJsselmeer uitkijken. Toch zijn we rozig als de pest, van het de hele dag buiten zijn en liggen we dus weer relatief vroeg op bed.

De volgende ochtend is het schitterend weer, strak blauwe lucht, maar geen wind. We wachten tot 12 uur, maar er zit geen verbetering in, dus varen we uit op de motor naar de overkant, richting Makkum. Ter hoogte van de Kreupel worden we helemaal gek van de vliegen, en achter op het schip kan je niet zonder hand voor je mond ademhalen. We vluchten dus naar het voordek met de boot op de automatische piloot.

Voor de kust van Medemblik zijn zeilwedstrijden aan de gang, de WK 49ers.

Als we ergens tussen 2 en 3 aankomen is er nog een mooi plekkie aan de wal in de Middenhaven net voor de brug. De prijzen zijn wel enorm gestegen in Medemblik. Betaalden we eerder niet meer dan 16 euro, moet ik nu  21,85 euro afrekenen!

De bomen aan de kade zijn aan de zuid zijde gesnoeid, dus we hebben veel zicht en licht. Naast ons komt een Contest 34, Papillon, uit Den Helder liggen. En meer past er niet naast omdat de doorvaart naar de brug dan te smal wordt. Intussen is de wind aardig aangetrokken tot een 5 Bft er er rollen aardige golven de haven binnen.

Tweede Pinksterdag staat er gelukkig wel een aardig windje, maar die is NO, dus Lemmer is sowieso  niet bezeild. Kiezen we voor een koers boven  de Kreupel langs of gaan we onderdoor? Ik kies bovenlangs, maar kom niet onder het verboden gebied door en maak een klap zuid en vervolgens weer een klap zodat we de midvaarwaterton boven de Kreupel kunnen bezeilen. Het wordt al met al een aardig kruisrak naar Lemmer, maar  het is heerlijk zeilen.

Als we terug zijn bij de Prinses Margriet sluis kunnen we vlot invaren en zijn we rond een uur of 6 thuis.