Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Zomer op 14-15 oktober

Na weken van (te)veel wind, geen wind, veel regen kan er eindelijk weer gezeild worden. En wat een weer wordt er voorspeld. Het lijkt wel zomer.

Op 14 oktober echter begint de dag grijs, geen zon, wel wind en veel wind zelfs. Als we naar de sluis varen meten we 25 knopen, en dus zal ik een rif tr

ekken in de sluis. Als we de sluis uit zijn en ter hoogte van de Steile bank komen staat er een tijdje slechts 14 knopen wind. Het rif gaat er dus weer uit. We varen nu harder en in principe zouden we in 1 streep naar Medemblik moeten kunnen varen. Maar de wind ruimt en ten zuiden van de Kreupel kunnen we intussen vergeten. Ik besluit dus om op de noordkant van de kreupel te sturen, maar zelfs dat is niet bezeild. De wind is intussen West terwijl we begonnen met ZO-Z.

We besluiten onze koers te verleggen naar Stavoren en kunnen nu met 7 knopen op de ST-SB2 sturen en dan helemaal ruim naar Stavoren.

In de haven is nog een box vrij en we zien the Sweeper ook aan de steiger liggen. We proppen ons tussen een Elan 37s en een Bavaria 40 in met aan beide kanten een vuist speling.

Het is in oktober vroeg donker dus en om 19 uur is het ook niet echt prettig meer buiten. We maken nog een ommetje door Stavoren en terug over de dijk en verbazen ons over hoe donker het is en hoeveel sterren je wel niet kunt zien.

De volgende ochtend schijnt zoals beloofd wel de zon. Alles is doornat van de condens en het kacheltje gaat even aan om de kou en de condens uit de boot te verjagen.

Het is wederom prachtig zeilweer met een ZW wind tussen de 15 e 19 knopen. De boot loopt weer super en scherp aan de wind naar de ST-SB2 lopen we 6.4 knopen. We steken iets door en gaan dan overstag langs het Vrouwenzand en vallen dan nog iets verder om langs de boeien van de Steile Bank te varen richting Lemmer.

Terug bij de sluis kunnen we wederom meteen invaren, net zoals op de heenreis.