Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Slapen op ’t anker

Jeannet had een goed idee; “laten we op vrijdagavond vast vertrekken, want dan hebben we geen last van de drukte bij de sluis en gaan we voor anker voor de nacht”.

Het is 23 augustus met wederom een hittegolf voor de boeg volgens het KNMI. Je kan dus beter op het water zitten dan op het land, dus varen we op vrijdagavond om een uur of zeven uit richting de sluis.

Natuurlijk missen we net de gaande schutting, dus moeten we wachten op de volgende. Daar gaat al gauw een uur over heen, dus om 20:30 varen we de sluis andere de andere kant uit op weg naar een ankerplek voor de nacht.

Omdat Glemmer Beach ook bezig is zoeken we een “rustige” plek aan de andere kant van de sluis. We kunnen nog net de zonsondergang meemaken.

Zonsondergang vanaf de ankerplek.

Er is weinig wind voorspeld voor de nacht, dus ik maak me geen zorgen of het anker het zal houden. Wel zal de wind in de loop van de nacht draaien van Noor naar Oost. Met een kaarsje aan genieten we van de sterren aan het firmament, die in grote getale aanwezig zijn.

De volgende ochtend worden al vroeg door Anton en Nienke gebeld met de vraag waar we liggen; zij lagen zelf in de Lemsterbaai en willen even komen gedag zeggen.

Gespot vanaf de Wink.

Even later liggen ze afgemeerd aan en naast de Yazz en drinken we de eerste koffie van de dag, terwijl we ons ontbijt nog naar binnen werken. Er zal niet vel wind staan het weekend, dus we plannen om op de genaker richting het westen te varen en dan zien we wel waar we uitkomen. Dat houden we vol tot SB12 en dan gaat de motor aan tot aan Stavoren.

Ook daar genieten we we weer van de zonsondergang, met prachtige kleuren.

Zonsondergang in Stavoren

Ook zondag’s staat er geen wind van betekenis, dus besluiten we binnendoor over de Morra en de Fluessen terug naar huis te varen. Dat hebben we dit jaar nog niet een keer gedaan. Dus we genieten van de uitzichten en de enorme drukte met bootjes op het water.