Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

#SKS19

Voor de derde keer willen we het Skûtsjesilen vanaf het water bij Stavoren meemaken. De eerste 2x waren we niet op tijd en in het beste geval zagen we net de Skûtsjes weer de haven in varen.

Dit jaar doen we het dus anders, pakken we het serieus aan. We vetrekken om 9:15 om op tijd bij de start om 14:00 uur te kunnen zijn. In de vaart naar de Grutte Brekken zie ik op de AIS een schip voor de sluis liggen die aanstalten lijkt te maken om in te varen. Ik doe een beetje gas bij en we varen harder dan mag de vaart uit. In de aanloop naar de sluis zie een vrachtschip de sluis uitkomen. Een motorschip achter ons vraagt via de marifoon of ze nog meekunnen. Dat kan, dus een tandje bij. Zo maken we dus ook eens de aller snelste schutting mee; het duurde nog geen 15 minuten voordat we aan de andere kant uitvaren.

Er gaan meer bootjes naar de SKS19, zo ook een groot motorschip , de Gouverneur. We varen gelijk op, dan wij weer een beetje harder omdat we voldoende wind hebben, dan de Gouverneur weer harder omdat we wat minder wind hebben. In de buurt van de SB12 trekt de wind wat aan en we lopen met 8.5 knopen nu vlot weg van de Gouverneur. De duimen gaan daar omhoog en de schipper komt zijn hut om ons toe te roepen dat we de gang er goed in hebben en hij maakt wat foto’s.

We steken iets door bij de SB8 en maken dan een klap richting Marina Stavoren. Het is 13:00 uur.

Even later komen de eerste Skûtsjes naar buiten om in te zeilen en de wind lijkt nog iets aan te trekken. Vanuit het Noord-Westen komen dreigende wolken aan drijven.

Met alleen het grootzeil omhoog dobberen we langs de markering van het wedstrijdveld en hebben prachtig uitzicht op de wedstrijd. Helaas heeft Lemmer niet zijn beste dag.

Ook de Gouverneur ligt voor anker bij het wedstrijdveld en als we een beetje bijliggen naast hen, kunnen we telefoonnummers uitwisselen om de foto’s te appen.