Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

The long way to Stavoren

Met een hittegolf in Nederland, afgelopen week zelfs 40 graden, kan je mar beter op het water zitten. En omdat we de laatste tijd best lang moesten wachten voordat we geschut waren, hebben we besloten vroeg op pad te gaan. om 9:20 vertrekken we en even voor 9:50 uur liggen we voor de sluis. Die vaart net uit naar binnen, en met 1 vrachtschip, wordt dat een vlotte schutting. Even over tienen zeilen we. Het waait zo’n 20 knopen en we overwegen een rif. Maar als de Lemstergeul opvaren is de wind een knoop of 16, dus het rif laten we voor wat het is.

Het Vrouwenzand is bezeild op een voordewindse koers, dus wij gaan afkruisen. Ever over enen zijn we het Vrouwenzand voorbij en omdat het nog vroeg is en de zeilomstandigheden ideaal, varen we door naar Makkum. Onderweg hebben we vlagen tot 28 knopen en lopen we een kleine 10 knopen!

Als we bij Kornwerd zijn (of Makkum zo je wilt) is het een uur of drie. Het is heet, dus we besluiten terug te varen naar Stavoren. Omdat we 23-25 kts wind hebben zetten we een dubbel rif in het grootzeil om vervolgens aan de wind richting Stavoren te zeilen. Rond een uur of 5 meren we af in Stavoren. Dit was onbetwist de mooiste zeildag ever!

De volgende dag gaan we terug naar huis. Er is niet veel wind dus het zeil gaat niet omhoog. Pas voor Laxum komt er een beetje wind, 10 kts, uit ZW hoek. WE maken een lange slag naar de Rotterdamsehoek en maken dan een gijp naar Lemmer. Een grote klap binnen, en het blijkt een la te zijn die niet goed op slot zat. Daar gaat wat reparatie werk in zitten.