Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

6-7 oktober, Medemblik wordt Stavoren

De vooruitzichten zijn meer dan goed te noemen voor Oktober, met een NW windje. Er staat een 3Bft max een bleek zonnetje, en het is best wel fris. Er zijn afsluitende wedstrijden met platbodems voor de kust van Lemmer.

We hebben de gang er goed in want met 8-9 knopen wind halen we snelheden tot 6.5 knopen SOG. Ik heb wat meer voorstagspanning gegeven waardoor er iets meer bolling in de fok komt.

Ook de ICE lag in de sluis en heeft achter ons de zeilen gehesen. Met licht weer moesten we de vorige keer de meerdere erkennen in deze Diva35. Vandaag zijn de rollen omgekeerd; de ICE kan op zijn best bij blijven, maar verliest gaande weg steeds meer terrein.

Bij het Vrouwenzand is Medemblik niet meer bezeild en we besluiten koers te verleggen naar Stavoren en na de VZ kunnen we zelfs de gennaker nog even bij zetten want de wind zakt er helemaal uit.

We meren af in de buitenhaven van Stavoren en als we een rondje maken, langs de oude haven, horen we gezang. “Het lijkt wel de Houtrib..” zeg ik tegen Jeannet. Als we zicht krijgen op de haven, liggen daar inderdaad allemaal schepen van de zeilvereniging de Houtrib, die de afsluitingstocht varen.

De volgende ochtend is het stralend weer, met minder wind dan de dag ervoor. Op de motor varen helemaal tot voor Laaxum, als het zeil omhoog kan. Met 8 kts wind lopen we wederom boven de 6 kts SOG. Maar voor de Friesche Hoek is de wind op en doen we het laatste stukje weer op de motor.