Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

24-26 augustus 2013; lang weekend naar Stavoren

We hebben een lang weekend voor de boeg en de vooruitzichten zijn super; mooi weer met 3-4 Bft uit Oostelijke richting. We zijn dan ook redelijk vroeg aan boord op zaterdag en varen snel uit. Doel Stavoren.

De wind is zuid-oostelijk en we zeilen met ruime wind richting de ET-O. Het is super relaxed zeilen zo.

Als we de ET-O zijn gepasseerd moeten we nog ruimer gaan varen om de VZ-W te kunnen bezeilen. Het is druk op het water want de DeltaLloyd 24 uurs nadert zijn einde. De grote hoeveelheid jachten zijn bezig hun laatste mijlen af te leggen, te herkennen aan een wedstrijdnummer en het ontbreken van de Lands vlag.

Dan passeren we, het zeil over bakboord, een Contest 40-nogwat-voet van Frits en we zwaaien uitbundig naar elkaar als we ze ons op 15 meter afstand passeren.

We eindigen met een prachtige zonsondergang in de Marina Stavoren en eten wat bij de Visserman bij de binnenhaven van Stavoren. We genieten van het mensen kijken; reality TV op zijn best 😀

Zondags hebben we afgesproken met Jannie en Kees om een zeiltochtje te maken en Stavoren is relatief goed bereikbaar voor hen. ’s Morgens regent het nog en hangen er donkere wolken boven de haven. Maar tegen een uur of half twaalf breekt de zon door en komt er ook een beetje wind. Als we uitvaren rond een uur of 1, staat er meer wind dan je in de haven kan waarnemen, 18 knopen uit N-O richting. Jeannet stuurt de boot scherp en onder grote helling richting Makkum met snelheden ver boven de 7 knopen. Vlak voor Makkum draaien we en zeilen ruime wind terug. Tijd voor Janny en Kees om achter het stuurwiel te kruipen en te ervaren hoe dat nu is op zo’n bootje sturen :-). We sluiten de dag af met een borrel en ’s avonds eten we in de Potvis aan het eind van de haven. Ook daar kan de goed terecht, maar haast moet je niet hebben. Wederom een prachtige zonsondergang zo aan de rand van het IJsselmeer.

’s Maandags is het rustig op het water als we terug varen naar Lelystad. Wederom met een N-O windje, die nadat we de VZ-W hebben gepasseerd toch nog flink aantrekt en we met grote snelheid terugvaren naar onze haven.

We sluiten de dag af met een heerlijke maaltijd uit de keuken van Jeannet aan boord en hebben weer het gevoel of we een week zijn weg geweest.