Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

2 juli; Stavoren maar dan anders

Het is de eerste dag van de vakantie en we hebben in de planning om naar de Waddeneilanden te gaan. Het weer is nog steeds wisselvallig en de weer-sites zitten er structureel naast. En niet alleen vandaag, maar al een tijdje, heb ik het idee.

De dagen voor de vakantie hebben we de boot ingericht en hebben we uiteindelijk de rubberboot toch weer opgevouwen meegenomen. Hij lag ernstig in het zichtveld van Jeannet. Bij het monteren van het motorslot ging de sleutel overboord en heb ik nog moeten duiken. Snorkel op, zwembroek aan en te water. Gelukkig vond ik ze, maar op een andere plek dan dat ze te water waren gegaan.

Als we de sluisrond een uur of 11 uitvaren en de Lemstergeul opdraaien, met nog een hele wolk huurjachten achter ons aan, eentje kon niet snel genoeg vrij komen van het remmingwerk vanwege de harde wind en moest dus een extra rondje wachten, meet ik 32 knopen over dek. Aan de horizon een en al witte koppen bij een zuidwestelijke wind. Ik bedenk mij resoluut en wil dit Jeannet ( en mijzelf eerlijk gezegd ook) niet aandoen.

De avond tevoren had ik een plan-b uitgewerkt; binnendoor via het Prinses Margriet kanaal over de Grote Brekken,de Kurfurd, het Heegermeer, de Fluesen en de Mora via het Johan Friso kanaal naar Stavoren. Slechts 2 bruggen te nemen, de Spannenburg bij Sloten en de brug van Warns,over 2 aquaducten en 21 mijl verder ben je er.

Voor mij voor het eerst met de Yazz over Friese wateren en wat een pracht beleving om tussen de weilanden door te kunnen varen. Later pissen we precies tussen twee zware regenbuien door, met af en toe 7 Bft, maar meestal 6 Bft, op Stavoren af. Te laat merk ik dat het best koud aan de kop is en die zal zich later aan het eind van de middag wreken als een scheelkijkende, kibbeling terugwerpende, koppijn. De stress van het werk zal er ook wel aan bijgedragen hebben.

We meren af in Marina Stavoren, aan de binnenzijde van Stavoren. Heerlijk rustig nog, maar met 1.80 diepgang zijn er maar een beperkt aantal plaatsen vrij.

Ik duik om 6 uur of zo mijn mand in, zwaaide de kibbeling een aantal keer na en doe dat nog een aantal keer nadat de kibbeling allang vertrokken is.

Morgen zal alles weer beter zijn.