Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

26-27 mei 2018

Nog steeds is het mooi weer. Het lijkt wel zomer, maar het is nog maar eind mei. Bij de sluis is het druk, maar we kunnen wel invaren. Het gaat niet snel want er liggen twee grote binnenvaart schepen in en daarachter wordt het opgevuld met pleziervaart. Veel kleine motorbootjes, want iedereen wil het water op. Het is passen en meten en wij zijn de laatste die de sluis in kunnen. We hebben het plan om naar Hindeloopen te varen, maar er is wederom niet veel wind 7 a 8 knopen. We twijfelen over het bijzetten van de genaker. Qua koers kan het net, maar de wind vlaagt af en toe 12 knopen en we weten niet of dat beklijft. We zetten de genaker dus niet. We lopen op met een jacht dat enkel de genaker heeft staan en we houden het net bij. Tot aan de hoek vrouwenzand is het dus wel genieten. Relaxt varen we langs de Friese kust. In een t-shirt en korte broek is het heerlijk varen.

Als we de hoek Vrouwenzand, SB 8, ronden kunnen we scherper aan de wind, die ook iets aan trekt en we kunnen Hindeloopen na het Vrouwenzand, in 1x bezeilen. De wind vlaagt nu af en toe naar 22 knopen, met 15 knopen normaal. Een Dehler SQ39, met een genua kunnen we niet bijhouden, maar heel veel loopt ie ook niet uit. We komen ongeveer gelijktijdig aan in de haven van Hindeloopen. Daar is het al aardig druk en wij krijgen een plek achteraan in de hoek. Ik moet dus achteruit in parkeren.

In het kader van Culturele Hoofdstad van 2018 is er in Hindeloopen een openlucht voorstelling, dus het is ook aardig druk in de haven en de stad.

De volgende dag is het wederom prachtig weer met een mooi windje, we meten tot 22 knopen. De hoek Vrouwenzand is bezeild, daarna moeten we opkruisen naar Lemmer, met de NO wind.