Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Midzomernacht 2010

In het weekend van 19 op 20 juni 2010 is door de DCN het jaarlijkse Midzomernacht zeilevent georganiseerd.
De hele week zijn wij, Klaas Stoker, Maarten Folmer en ik bezig om de weersverwachtingen te bestuderen, de rakkenkaart door te nemen en vooral bezig met hopen op geweldig weer.
Tot aan het allerlaatste moment blijft het spannend; gaat ’t door of gaat ’t niet door. Het weer laat ons een beetje in de steek. Het waait tot 29 knopen, ruwe zeegang vanuit het Noorden, regen en een donkere nacht. Om deze reden hebben een aantal schepen zich al vooraf afgemeld en de organisatie besluit dan ook heel wijselijk om het event af te lasten. Een beslissing die altijd weer moeilijk is; voor de ene zeiler is het geen probleem, maar voor de ander wellicht genoeg reden om niet meer aan boord te gaan als er wat zou gebeuren.

Het event wordt afgelast; ook deze keuze geeft blijk van goed zeemanschap.

Wij besluiten om na het gezamenlijke diner toch nog even wat rond te varen op de Houtrib. In de beschutting van de dijk naar Enkhuizen lopen we zo in ieder geval de ruwe zeegang mis. Maar de wind krijgen we vol voor onze kiezen. Net op het moment dat we tussen de havenlichten doorvaren breken de sluisdeuren boven door…. en zet de wind er nog een tandje bij…

Met een enkel rif en in het grootzeil en de gewone fok loopt de Yazz geweldig….uit het roer…. en we hebben echt even de handen vol om de boel onder controle te krijgen terwijl de dijk echt snel dichterbij komtsmiley

We racen een beetje halve wind een paar rakken tussen de spuisluis van Lelystad en het Commissarislicht heen en weer. Hard gaat het. De maximale snelheid gemeten is 8.8 knoop( beetje hulp van een golfje…) maar we halen het merendeel van de tijd boven de 7.3 knoop