Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Pinksteren 2015

Pinksteren 2015. Het is 11 graden en de wind in NO 6 Bft. Nu nog met een overcast maar later op de dag met opklaringen. We gaan naar Lemmer en hebben daar een rendez-vous met Petra en Oscar.
De route naar Lemmer is niet bezeild dus moeten we kruisen. We maken lange slagen tot net boven Urk. Dan maken we kortere slagen richting de Rotterdamse Hoek. Halverwege de Rotterdamse hoek lijkt de wind wat af te nemen en we besluiten het rif er uit te trekken. Maar met het oprollen van de fok hebben we een probleem. Hij wil niet meer inrollen of uitrollen. Gelukkig staat ie bijna helemaal uit. Maar met de elektrische lier zetten we er een hoop kracht op en ik bedenk me dat hierdoor de voorstag wel eens zou kunnen twisten met risico op breuk. Voor de zekerheid zet ik een noodstag met de genua val. Beter nu dan op het moment dat de mast naar beneden komt. Dan is het te laat; gevalletje Plan-B dus….

Nu we dit weten wordt het muisstil aan boord en zwijgzaam zeilen we door naar Lemmer. Onderweg heb ik gezien dat de val een slag om het rolsysteem is geslagen. En ik had best wat voorstagspanning gegeven. Ruim voor lemmer nemen we de tijd op eerst het grootzeil te strijken en dan, nadat ik de voorstagspanning er af heb gehaald, probeer ik de fok op te rollen. Deze schiet nu los en rolt verder prima op en we komen zonder problemen in Lemmer aan, waar we weer afmeren in de Lemster Baai . We hebben dan 34 mijl gevaren op een route die normaal 21 mijl is.

De volgende dag komen Petra en Oscar een dagje meezeilen. Met Oscar aan boord kan ik mooi even de mast in om te controleren of de voorstag inderdaad is getwist. Boven in de mast zie ik dat onze Dehler een mooi systeem heeft, waardoor de stag niet kan twisten. De stag loopt als het ware door een koker en het hele rol systeem zit dus in feite als een buis om de stag heen. Met een gerust hart kunnen we dus weer uitvaren.

Veel wind is er niet maar de zon schijnt en de lucht is strak blauw. Maar het is nog steeds fris op het water en zonder muts is het niet aangenaam. Als de wind er helemaal uitvalt gaan we terug naar de haven en eten gezellig aan boord met zijn vieren.


Tweede Pinksterdag gaan we terug naar Lelystad. Wederom is het heel ander weer. Nu komt de wind uit NW richting met 3Bft max. We twijfelen over het zetten van de gennaker, maar tot aan de Rotterdamse hoek varen we te scherp; zo’n 60 graden. Als we de hoek om zijn halen we toch aardige snelheden van ruim 6 knopen en dus laten we de gennaker voor wat het is.

De lucht is donker en het water inkt zwart.

VIRB Picture
VIRB Picture