Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Zeilvakantie 2014; dag 6

Het is zondag 6 juli vandaag en we vertrekken richting Vlieland over het Scheurrak en de Omdraai. Daarvoor moeten we wel wachten totdat we over de ondiepte tussen de SO37 en SO41 kunnen. Het meeste water onder de kiel hebben rond 15:00 uur. De ondiepte is 16 mijl varen dus met een gemiddelde van 6 knopen rekening houdend hebben we een uur of 3 nodig om daar  te komen. We moeten dus rond 12 uur vertrekken. Dan hebben we ook nog stroom mee op de meeste plekken.

In de ochtend hebben we dus tijd om nog een beetje bootjes op de dijk te kijken voordat we vertrekken. De wind is zuidelijk 4-5 Bft als we vertrekken. We hebben een rif in het grootzeil en varen uit. In tegenstelling tot de vorige keer dat we hier voeren (zeilvakantie 2012) is het water nu rustig, maar het is bewolkt en nog niet helemaal helder. De ingang van het Scheurrak vanaf de Texelstroom is net aan bezeild en intussen is de wind toegenomen tot 6 Bft en er lopen intussen toch aardige golven. Dan draaien we het Scheurrak in en we lopen dan met een ruime wind en stroom mee bijna 10 knopen.

We gaan dus behoorlijk eerder aankomen bij de ondiepte SO37-SO41. Op zich geen probleem, maar wel iets om de volgende keer in gedachte te houden.
Het weer is nog steeds bewolkt en we zien zware buien achter ons aan komen . We besluiten toch maar vast ons voor te bereiden op een hoop regen,maar gelukkig drijven deze buien allemaal westelijk van ons voorbij.

Omdat ook de Tall Ship Race 2014 vandaag vertrekt vanuit Harlingen verwachten we ook nog wel een paar van de prachtige zeilschepen tegen te komen. En als we vanuit het Inschot de Vliestroom opdraaien zien de Santa Maria Manuela, een 4-mast gaffel schoener uit Portugal voorbij varen.

DSCF4046

Rond 16:30 uur lopen we de haven van Vlieland binnen. Het is er al erg druk en er branden 2 rode lampen (blijkt later). Wij krijgen een plek aan de kop van de C-steiger en meren af.DSCF4050

Omdat er nog steeds heel donkere luchten over trekken, besluiten we de dektent ook op te zetten. En net als we de rits dichtdoen, breekt de hel los. Windkracht 8 en giga buien trekken over. Veel schepen worden door de haven meester naar binnen geloodst omdat je met dit weer niemand op zee wilt hebben….

Als het weer opklaart zien de mooiste kleurschakeringen…

IMG_0411