Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

16-17 augustus; stormachtig weekendje

De zomer lijkt zich snel uit de voeten gemaakt te hebben, als je naar de verwachtingen kijkt. Voorspellingen met 5-6 Bft uit het NW met temperaturen van een graad of 19 en onbestendig voor zondag met mogelijk nog meer wind en buiige regen zijn niet echt voorspellingen waar ons hart sneller van gaat kloppen.

ALs we net aan boord zijn voorspeld Buienradar nog een fikse bui tussen 12:30 en 13:00 uur. Om 12:15 lijkt er nog iets aan te komen, maar om 13:40 is ie er in alle hevigheid. Rond 13:00 uur is het droog en we varen dan ook direct uit.

Op de Houtrib is het ruime wind richting het Commissarislicht, we varen ruim 6 knopen, en dan koers halve wind naar de ET-O. Omdat we initieel in de haven maar 14-15 knopen op de windmeter hebben staan, zijn we met vol zeil vertrokken. Zo halve wind en met het waterrif erin, kunnen we het goed handelen, maar met het aan de windse rak in het vooruitzicht, als we eenmaal de ET-O hebben gerond, zullen we te veel zeil hebben staan. We besluiten dus in de luwte nu nog van de dijk een rif te trekken. Met het Dehler snel-reef systeem is dat zo gebeurd. Qua snelheid kost het ons niks maar qua hanteerbaarheid is het goud.

Na de ET-O kunnen we scherp aan de wind zeilend de koers naar de ET-N precies bezeilen. We stampen lekker tegen de golven in en halen tussen 6 en 7 knopen. Vinden wij helemaal niet slecht. Na de ET-N steken we een stukje rechtdoor en gaan dan overstag om het Krabbersgat te bezeilen. Natuurlijk meren we af in de Compagnieshaven.

Dit weekend is ook de Flevo Race, dus het is druk op het water en in de Oude-Haven en Binnen-Haven, maar altijd gezellig. Voor muziek is deze keer gezorgd door het Identity Summer Festival. Goeie beats….

Zondag is het weer een stuk minder en de voorspellingen geven geen waarschuwingen. Omdat we een niet te wild stukje terug willen varen we op alleen de fok uit met 18-21 knopen. Al ras loopt de wind op naar 27-28 knopen. We zijn blij met de keuze van alleen de fok. Met een ruime koers sturen we weer op de ET-O, maar de wind blijft aantrekken.
En als we de ET-O weer hebben gerond loopt de windmeter naar 41 knopen ware wind op; 9 Bft. Daarnaast krimpt de wind en kunnen we het Commissarislicht niet in 1x bezeilen. Met dit weer wil ik niet aan lager wal raken en ook Jeannet begint het veel minder naar haar zin te krijgen.

Hoewel de Yazz zich prima houdt, geen krimp geeft zij eigenlijk, maak ik me wel enige zorgen of ik de fok , 26m2 heel kan houden. We hebben weliswaar extra sterk doek gekozen toen we de zeilen lieten maken, juist voor dit soort situaties, maar toch besluit ik de fok weg te rollen en op de motor de korte route naar de beschutting van de dijk (Houtribdijk)  te zoeken. Hoewel het hard blijft waaien zijn we nu de onstuimige golven kwijt en kunnen we beschut en rustig naar de haven varen.

Voordat we de havenmond indraaien maakte ik me nog een beetje bezorgd hoe je in hemelsnaam met 8 Bft zonder problemen afmeert. Maar zodra we de havenmond passeren stort de wind in naar een comfortabele 15 knopen 🙂 Probleem opgelost.

Hieronder weer een video verslag gemaakt met de Virb Elite action cam.