Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

2-3 augustus, Volendam, code oranje en Virb Elite

Zaterdag 2 augustus is het mooi weer, maar er is door het KNMI een code oranje afgegeven met 35 knopen wind in buien met regen hagel en onweer. Buienradar bekijkend zie inderdaad vanuit Noord-Frankrijk rode vlekken tussen blauwe regenvlekken naar het Noorden schuiven. Op basis van de geprojecteerde snelheid denk ik dat we tegen 6 uur hier last van gaan krijgen.

We varen dus zorgeloos uit, zij het dat er een schipper van de Houtrib aan bakboordzijde van het vaarwater de haveningang dichtvaart en nauwelijks ruimte laat voor schepen die de haven uit willen varen. Ik heb meteen de zgn. tyfus in en roep dat een beetje extra ruimte toch wel prettig was geweest.

Als door een horzel gestoken roept deze bejaarde schipper “dan moet je niet zo hard de haven uitvaren….”, terwijl zijn ,ik neem aan, zijn vrouw, stilzwijgend vanaf het voordek in het water staat te staren, alsof ze er niet bijhoort. Wederom zo’n stront eigenwijze bejaarde, die lijdt aan het Remi-complex. Ik heb meelij met zijn vrouw….

We draaien een beetje voor de Houtribsluis wat ons al met al een half uur kost, maar dan gaat het ook snel. Door het Jachtengaatje spuiten we naar buiten. Er staat 11 knopen wind en we halen tussen 6 en de 7 knopen. Als we over de helft zijn, neemt de wind en tekent zich er een donkere dreigende wolk boven Muiden af.

Net voor de ingang van de Volendam Marine krijgen we de eerste grote druppels in onze nek. Met de regen-poncho’s snel over ons heen, varen we de Marina binnen terwijl ik via VHF 31 om een ligplaats vraag. We zijn niet de enige die snel willen binnenlopen, maar kennelijk wel de enige met een marifoon….. We krijgen D24 toegewezen en we meren snel af en trekken de tent uit de bakskist. Net als die staat begint het te onweren en te regenen en te waaien met 33 knopen op de windmeter. We zijn net op tijd binnen.

Voor mijn verjaardag heb ik van Jeannet een action-cam gekregen, een Virb Elite, vergelijkbaar met de GoProHero+ Black Edition (lees hier een interessante vergelijking…) Hieronder onze eerste shots met deze nieuwe camera die een heel nieuwe dimensie toevoegd aan onze filmpjes. Beide filmpjes zijn in HD kwaliteit te bekijken op Youtube (klik op het tandwieltje en selecteer de HD kwaliteit bij het item Quality)

Een van die nieuwe dimensies is dat we boven uit de mast kunnen filmen, zoals hieronder is te zien.  Natuurlijk maakt de camera ook prima foto’s 🙂 VIRB Picture

 

’s Avonds eten we wederom heerlijk bij Smit-Bokkum. Hun gerookte zeebaars is hemels. Zorg wel dat je even reserveert, want het is er altijd druk.

De volgende dag varen we terug met een ZW-windje van 7 knopen. Niet veel dus we zetten de gennaker bij. Met de camera boven in de mast krijgen we een mooi overzicht