Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

5 mei; Hemelvaartsdag

Het is een rare dag; bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag op dezelfde dag. Maar het is mooi weer en we kunnen een lang weekend varen. Voor het eerst zonder thermokleding. Lekker!

Omdat er ook 50 Sk├╗tsjes wedstrijden varen in Lemmer verwachten we wel dat het druk zal zijn bij de sluis. Nou dat is een understatement. Er moeten 2 grote binnenvaartschepen de sluis in en men ligt al 2 dik te wachten voor de sluis. Typisch is dat men in het algemeen denkt vast is vast en opvullen is geen optie. Dat betekent voor ons dat we kunnen kiezen om wat meer vooraan te gaan liggen naast een reeds afgemeerd jacht aan het remmingwerk.

Als de 2 grote schepen in de sluis liggen kunnen er ook nog heel wat jachten naar binnen, niet allemaal maar wij wel. De sluis ligt dan ook ramvol. Niet efficient, maar dat kan de sluismeester kennelijk niet zoveel schelen.

Om 12:15 varen de sluis uit op weg naar Enkhuizen en daarna via het Naviduct door naar Hoorn. Als we in de buurt komen van Enkhuizen zakt de wind een beetje in, maar als we door de sluis zijn kunnen we op de gennaker toch nog aardig opschieten. Rond 18:00 uur liggen we in Hoorn en hebben dan 29 mijl gevaren.

De volgende dag, 6 mei is het wederom mooi weer en varen we naar Volendam. Niet zo’n groot stuk en voor Volendam gaan we nog even scherp aan de wind en terug. We liggen uiteindelijk om 16:00 uur in een box en gaan ’s avonds eten met Janny bij SmitBokkum.

Op 7 mei gaan we vanuit Volendam naar Enkhuizen en wederom is het mooi weer. We dachten even dat we met de gennaker konden varen, maar Enkhuizen is net niet bezeild en we moeten dus scherp aan de wind. Eenmaal in de Compagnieshaven meren we af op Foxtrot 11 en genieten van de mooie avond.

Ook zondag 8 mei is het mooi weer. Als we uitvaren zetten we een rif omdat we 19 knopen wind meten, maar eenmaal het Krabbersgat uit moeten we een vlaag gemeten hebben want er staat niet meer dan 12 kts. We trekken het rif er weer uit en sturen aan de wind richting Lemmer. Als we ten zuiden van het Vrouwenzand varen gaat er een knop om, althans zo lijkt het en waait het opeens zomaar 30 knopen ware wind. Als blijkt dat het niet om een vlaag gaat maar gewoon constant hard waait trekken we een eerste rif. Later zal de wind verder aantrekken naar 37 kts. We reven dan ook de fok en komen zo op snelheid en zonder problemen aan in Lemmer. Veel schepen hebben moeite met deze harde wind, 8Bft, en de KNRM heeft het druk.

We sluiten een eerste zomerse weekend af en kunnen terugkijken op een prachtig zeilweekend.

Hieronder nog even wat beelden tijdens de harde wind met 37 kts.