Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Ankers enzo

Bij de tewaterlating eind maart is ons anker, door een aanvaring door een derde, beschadigd geraakt. Zoals te zien is het ontzet, of gewoon krom. Het anker is een 33lbs(15kg) origineel Bruce anker. Bruce ankers golden lange tijd als de besten die je krijgen kon.

IMG_0112 (1)

Omdat er dus een nieuw anker gekocht moest worden heb ik mij verdiept in wat voor soort anker nu eigenlijk het beste is. Dat wordt voor een groot deel dus bepaald door het type grond waarop je wilt ankeren. Omdat wij m.n. in Nederland, IJsselmeer en Waddenzee, varen is een anker met goede houvast op zand en kleiachtige bodem gewenst.

Als je je verdiept in ankers, dan komen je in een heel andere wereld terecht. En er zijn nogal wat ankers. Dus hoe bepaal je of een anker een goed anker of een slecht anker is?

Daarnaast is een een soort van rule of thumb dat je een anker 2 klassen zwaarder¬†kiest dan door de fabrikant wordt aangegeven. Anderen vinden dat een anker nooit zwaar genoeg kan zijn….

Ik ben gaan zoeken en heb heel wat test rapporten en youtube filmpjes bekeken om tot een keuze te komen.

Allereerst heb ik gekeken naar testverslagen van SV Panope, waarbij geheel onpartijdig(!!) verschillende ankers worden getest in de praktijk met mooie onderwaterbeelden van het gedrag van een anker, zie hieronder:

en specifiek voor een Kobra 2 anker op:

Voorts heb ik gezocht naar testverslagen en de volgende verslagen vond ik nuttig:

Daarnaast heb ik de website van Peter Smith gelezen over de verschillen in manieren van testen om e.e.a. in het juiste perspectief te kunnen plaatsen. Ik heb mijn keuze dus gebaseerd op real-world testen, waarbij een anker wordt getest zoals het wordt gebruikt en heb niet naar droge testen gekeken.

Omdat de Kobra 2 keer op keer bij de top 3 ankers scoort, heb ik uiteindelijk gekozen voor een Kobra 2 anker van 12Kg. Volgens de rule of thumb had ik een 14kg anker moeten kiezen, maar die kan ik niet kwijt op de ankerrol op de punt van ons schip zonder aanpassingen.

Specs van deze Kobra ankers vindt je hier.

De beste prijs vond ik bij Nauticashop.nl