Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

21 mei 2016; weekendje Medemblik

De temperaturen zijn weer enigszins genormaliseerd en voor zaterdag zijn de voorspellingen prima. We staan op tijd op en Jeannet heeft gisteren al de boot ingeruimd en de watertank is ook weer zo goed als vol. We zijn dan ook snel los. Bij de sluis moeten we even wachten en druk is het al helemaal niet. Het rif zat er nog in van onze laatste trip waar we 37 kts wind te verduren hadden. Ook nu lijkt de wind vrij krachtig. Pas als we de sluis uitvaren kan ik een betrouwbare meting doen; 18-19 kts. We laten het rif zitten en zetten koers naar Medemblik. We kunnen net niet om de Steile Bank heen en moeten een kleine slag maken. Daarna lukt het om scherp aan de wind zeilend het Vrouwenzand te passeren, met de koers op HOP-Z en dan naar Medemblik. We kruisen de Vliegende Hollander

VIRB Picture

en de wind trekt aardig door, zo veel zelfs dat we ook een rif in de fok trekken. Het waait dan 32 kts ware wind. Dat is toch weer een dikke 7 Bft. Dit blijft totdat we Medemblik in varen. We kunnen direct aan de wal liggen in de Oosterhaven en om 16:00 gaat het bier open. De zon schijnt en als we het bier op hebben maken we nog even een wandeling door een deel van Medemblik waarvan we niet eerder wisten dat het bestond.

Overlekersluis, Medemblik
Overlekersluis, Medemblik

De volgende dag zijn de voorspellingen regen, meer regen en nog veel meer regen en wind ho maar. Tegen 11 uur wordt het droog en volgens Buienradar blijft dat de komende 3 uur zeker zo. We vertrekken dan ook met gezwinde spoed. Volledig voorbereid op slecht weer. Op de motor de haven uit richting de HOP-Zuid en dan richting Lemmer. De wind laat het volledig afweten en donkere luchten komen nu snel achter ons aan. Ik geef een beetje meer gas en we varen nu met 6.5 kts richting Lemmer. Aan het begin van de Steile Bank, aan het eind van de Lemstergeul trekt de wind op eens aan, we zitten dan recht onder de bui die ons dan heeft ingehaald, naar 17 knopen. We laten de zeilen lekker in de zakken zitten en stomen richting de sluis. Ik roep de sluis op en als we gang maken dan mogen we nog mee (veel harder kunnen we niet op de motor) en het wordt onze snelste schutting tot nu toe.

Als we thuis hebben afgemeerd begint het te sputteren; precies op tijd 🙂