Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

6-7 mei; Medemblik

Het is eindelijk weer een beetje fatsoenlijk weer qua temperatuur. De wind is Oost en zal later op de dag naar Noord-Oost krimpen. We kunnen redelijk vlot de sluis door, maar de paar huurschepen die ook mee moeten vertragen de boel. We zullen afkruisen naar de hoek van het Vrouwenzand, in de hoop dat de wind dan voldoende is gekrompen om zo naar Medemblik te kunnen draaien. Het initiële plan is om onder de Kreupel naar Medemblik te sturen. Bij het Vrouwenzand is de wind echter nog niet voldoende  gekrompen en besluit ik maar boven het Vogeleiland (de Kreupel) langs naar Medemblik te sturen. Dan krimpt de wind en sturen we toch onder de Kreupel door.

Als we de haven van Medemblik binnenvaren zien we een enorme drukte. Aan de noordzijde van de Oosterhaven liggen en 20-tal luxe Elling motorjachten. De KNRM Reddingbootdag is ook vol aan de gang en aan de zuidzijde van de Oosterhaven liggen de zeiljachten 3 to 4 dik. Daar hebben we dus geen zin in.

We besluiten door de brug naar de achterliggende jachthaven te varen. Aan de tegemoetkomende reddingboot, vol met passagiers, vraag ik het VHF kanaal van de havendienst is. Dat blijkt VHF 9 te zijn.

Als we aan de meldsteiger afmeren komt de havenmeester ons al tegemoet. Ik heb nog een plek voor deze lengte zegt hij; : de vierde ingang achteraan op nr 79″.

Het is prachtig weer en als we afgemeerd zijn hebben we er 4 uur over gedaan vanaf de sluis tot in de haven van Medemblik.

Als we nog even een rondje wandelen voordat we gaan eten, stikt het werkelijk van de watermuggen, dat het niet leuk meer is, Heel Medemblik zit onder de vliegen.

De volgende dag is het weer minder mooi om te beginnen en het waait nog aardig. Maar omdat de wind nu wederom half inkomt kunnen we met een straf gangetje naar de Hop-Zuid sturen met snelheden van 7.5 kts.

Daarna kunnen we in 1 streep door naar Lemmer en 1 voor 1 lopen we de schepen in die ruim voor ons weggingen en vlak voor Lemmer lopen we de laatste 2 schepen in, om als eerste weer in de Margrietsluis te liggen.

Als we de sluis uitvaren missen we een fender en die zie ik nog drijven in de sluis. We meren direkt weer af aan het remmingwerk voor de sluis en ik haal de fender weer op, nadat ik even via de VHF heb gemeld dat er een fender in de sluis drijft.

Medemblik Lemmer hebben we in 3 uur gedaan, dus een gemiddelde van iets meer dan 7 knopen. Nice!