Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

24-25 september; Medemblik

Eind september en er is weer een super mooi weekend voorspeld, met veel zon, hoge temperaturen en genoeg wind. De wind komt uit Zuidelijke richting dus Medemblik ligt mooi bezeild.

Als we de sluis door zijn, zijn er wedstrijden (Stoomgemaal regatta 2016) en de baan is precies aan het eind in de Lemstergeul uitgelegd. De deelnemende schepen zullen weldra starten en de meeste schepen die uit de sluis komen gaan bijna automatisch onder het startveld door, maar daardoor komen ze onvoordelig uit bij de Steile Bank.

Wij gaan dus heel vroeg al overstag en komen zodoende aan de bovenkant van het startveld uit bij de bovenwindse boei. Als we die passeren liggen alle schepen voor de Steile bank te klootviolen, maar wij kunnen nu in een keer naar de HOP-Z onder het Vogeleiland, de Kreupel, doorvaren.

Het waait 18 knopen en we varen zonder rif in 1x door naar de HOP-Z. Gek genoeg waait het altijd harder daar. Het laatste stuk naar Medemblik kunnen we iets ruimer varen, maar omdat er veel wedstrijden zijn bij Medemblik moeten we toch weer wat opsteken om een wedstrijdveld met OK-jollen te passeren.

In Medemblik is het al aardig druk, maar we kunnen als 2de langszij een Najad 331. Ook The Sweeper ligt in Medemblik en ik maak even een praatje met Hans. We hebben hem een tijd niet gezien, maar hij heeft het goed naar zijn zin, zijn verhalen aanhorend.

 

Het wordt zo druk in Medemblik , dat de brugwachter / havenmeester bij elk schip dat nog binnenkomt door de megafoon roept dat de haven achter de brug vol ligt.

Uiteindelijk ligt iedereen 4 dik aan de kade. Het is alweer vroeg donker tegenwoordig dus voordat we gaan eten maken we nog even een ommetje door Medemblik, altijd weer leuk om er even doorheen te struinen.

Ook nu weer vallen de luiken dicht en het is wederom 22:00 uur…

Na een lekker ontbijtje, met gebakken broodjes en een eitje, varen we om 10:15 uit. Als we de havenmond passeren waait het toch harder dan we hadden verwacht. Met 18-19 knopen ZW kunnen we in 1x Lemmer bezeilen. Ook nu moeten we weer om een wedstrijdveld heen en als we wederom de HOP-Z passeren kunnen we iets ruimer varen naar Lemmer. De snelheid zit er goed in en we varen zo’n beetje tussen de 7.2 en 7.7 knopen.

Het weer is prachtig, een lekker windje, dus ideaal zeilweer. Precies drie uur later en 22 mijl verder, komen we bij de Prinses Margrietsluis aan en moeten even wachten aan het remmingwerk.

Als we weer thuis afmeren hebben we weer een zeer voldaan gevoel. Een prachtig weekend aan het eind van september!