Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Openingstocht 2021

Het is 17 april 2021, zonnig en koud met een Noorden wind, 3-4Bft volgens de voorspelling. En Covid-19 heeft de wereld nog steeds in zijn greep, ook al zijn we een jaar later.

Wij prijzen ons gelukkig met een boot; zo kunnen we veilig weg onder het juk van de dagelijkse saaiheid door Corona.

Omdat het koud is, ‘s-nachts vriest het nog met enige regelmaat, hebben we niet echt haast. Rond 11 uur varen we uit richting de sluis, zoals we dat al zo vaak hebben gedaan.
We verwachten zo vroeg in het seizoen dan ook weinig drukte bij de sluis. We missen echter net een schutting en moeten dus aan het remmingwerk. Het kost uiteindelijk een uur om te schutten. Met 4 boten liggen we in de sluis van 240 m; plek zat dus. Dat zal later in het seizoen wel anders worden 🙂

We hebben ook een nieuwe camera, een GoPro Hero 8 Black Edition. Een mond vol voor zo’n klein cameraatje. Wel zit er nu een windkap omheen dus we zouden veel minder last moeten hebben van windgeruis. Daarnaast is het ook de eerste tocht met de nieuwe Yazz Winddisplay…. En daarbij kwam nog wel een klein foutje bovenwater; de diepte werd niet weergegeven*.

Het plan is Enkhuizen; dat is binnen 3 uur aan te varen en met deze temperaturen moet het niet veel langer duren.

We komen rond 15:30 aan in de Compagnieshaven. Alle horeca is natuurlijk dicht dus lekker uit eten in een restaurant zit er niet in. Gelukkig kan je bij de Mastenbar wel een diner bestellen. Dat komen ze helemaal tot aan boord brengen. Wat een service!

We bestellen beiden 2 scholfilets met friet en een groen salade. Zo zijn we toch een beetje uit eten :-).
Als we dat geregeld hebben nemen we ons eerste zeilbiertje. Met de zon in de kuip en uit de wind is het heerlijk toeven. Maar ik ben wel stijf van de kou geworden onderweg en het voelt als een oude kerel.

Na het eten doen we een rondje door een spookstad, zo lijkt het. Er geldt immers nog steeds een avondklok vanaf 10 uur en we zorgen dat we op tijd weer aan boord zijn.

Ondanks de kou slapen we prima en warm onder het donzen dekbed en na het ontbijt met vers gebakken broodjes, jus-de-orange, en een gekookt eitje, kunnen we rustig aan vertrekken.

Er is wat minder wind dan op zaterdag, maar halverwege trekt het toch weer wat aan en ook nu zijn we best snel weer in Lemmer.
De kop is er af en na een 1/2 jaar stil liggen zijn we blij dat we weer kunnen zeilen.

* Het probleem zat deels in de NMEAtor, waar een fout in de verwerking van het $IIDBK bericht zat en deels in de WindDisplay, waar dezelfde fout was gemaakt in de verwerking van het DBK bericht. Maar dat is nu allemaal opgelost.