Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

26 april 2013;Een nieuw seizoen, een nieuw schip; Yazz

Op 27 april 2013, is het dan zover. Na aanleiding van de vorige zomervakantie was het idee ontstaan om naar een groter schip op zoek te gaan. En nu dan , halen we in Uitgeest ons nieuwe schip op. Een Dehler 37 uit 1995.

Het plan is om met de nieuwe Yazz vanuit Uitgeest naar Lelystad te varen. Over de Zaan, langs lommerijke molens op de Zaanse Schans over het Noordzeekanaal en het IJ door naar Durgerdam om daar te overnachten en de volgende dag door te zeilen naar Lelystad.

Na de overdracht maken we de Yazz klaar voor vertrek en varen om 12:30 uit. Niet eerder heb ik door kanalen en vaarten gezeild, dus dat is een heel nieuwe ervaring. We moeten 8 bruggen door en een sluis om op het Noordzee kanaal te komen.

DSCF3342 DSCF3349 DSCF3350 DSCF3351 DSCF3354 DSCF3363 DSCF3364 DSCF3372 DSCF3378

 

Om 18:30 uur meren we af in Durgerdam. Moe na zo’n eerste dag op een schip dat nog niet eigen is en waar we op het Noordzeekanaal meteen een paar spannende momenten meemaakten omdat de motor een paar keer afsloeg (waarschijnlijk door vervuiling of water in de leidingen…)

Na een koude nacht varen we zondag vanuit Durgerdam naar Lelystad. Met een wind van 1-2 Bft, variabel besluiten we de gennaker uit te proberen. Na wat gepruts lukt het ons de gennaker goed in de lucht te krijgen en lopen we toch al snel 5 knopen.

Later op de dag trekt de wind meer aan (4 Bft) van uit het Noorden en halen we de gennaker weer weg. Als we Lelystad haven binnen lopen breek ik een handel van de easy lock en hebben we even een uitdaging om het grootzeil te strijken. Maar ook dat probleem hebben we snel opgelost. Uiteindelijk liggen om 18:15 in onze nieuwe box.

Hieronder nog even een sfeer verslag van onze maiden voyage.