Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

24 augustus 2014

Het weer in augustus laat zich niet van zijn beste kant zien. Wederom is het zeer wisselvallig dit weekend. Toch gaan we in de middag even zeilen. Als we rond 12:00 uur aan boord zijn wordt er eerst nog een bui verwacht , die inderdaad komt. Om 13:45 is het droog en we varen dan ook direkt uit. We hebben immers een uur in de startblokken gezeten.

 

Aanvankelijk is de wind zwak, 5 knopen en we motoren de Houtrib af richting het IJsselmeer, met de wind achterlijk op 150 graden.

Als we het Commissarislicht voorbij zijn trekt de wind wat aan naar 9-10 knopen en we loeven op richting de dijk voorbij de FlevoMarina. De wind ruimt en trekt verder aan en we sturen nu pal Noord en varen meteen half winds rak goeie snelheden.

Uit het Noorden komen aardig wat schepen, die (mogelijk) aan de DeltaLloyd 23 uurs race hebben deelgenomen. Omdat we zin hebben om even te jagen kiezen we een par boten uit die ons tegemoet komen en na de Sport-F (vroeger de Sport-D), gaan we over stag en achter een aantal schepen aan.

Vlak voor ons vaart een X-99, de No Xquse, welke in de top 10 van de toerschepen van de 24-uurs heeft gevaren. Ook nu weer een aandewinsdekoers rond de 70 graden. Aanvankelijk kunnen we ze bijhouden, maar niet vasthouden. Vlak voor het Commissarislicht vallen we af. Wel eve lekker om zo te kunnen jagen, hoewel we op papier sneller moeten kunnen lopen dan een X-99.

We gaan overstag en doen nog een keer eenzelfde rondje naar de Sport-F. En ook nu kunnen we weer jagen.

 

Al met al een lekker middage spelevaren, met genoeg wind, zonder regen verder en zelfs met een zonnetje zo nu en dan