Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

Zeilvakantie 2012; dag 3

Gisteren kregen we van de havenmeester op Texel te horen dat er een behoorlijke storm zat aan te komen en als we naar Vlieland wilden, we beter deze ochtend voor de storm uit konden gaan.

We varen vandaag dus om 08:30 uur uit om met hoogwater de ondiepte bij het Inschot te kunnen passeren. De wind is 6Bft ZW en als we de haven uitvaren krijgen we direct te maken met hoge golven door wind tegen stroom op de Texelstroom.
Ik zie de ogen van Jeannet heel groot worden als we over de toppen van de golven stuiteren en heel even overweeg ik om te keren terug naar Oudeschild. “Dit ga ik geen 6 uur volhouden” roept Jeannet tussen de bulderende wind door. “Dit is alleen even het eerste stuk tot aan het Scheurrak” zeg ik, me realiserende dat we wind tegen stroom hebben en daardoor te maken hebben met een behoorlijke golfopbouw…..

Als we het Scheurrak na een goed uurtje insteken is het water een stuk rustiger en Jeannet weer helemaal op haar gemak.

Net voor de Omdraai steekt er een vissersschip van buiten de geul, de geul over. Terwijl wij aan stuurboordswal varen drukt hij ons uit de geul. Gelukkig hadden we net de motor standby gezet omdat dit stuk net niet bezeild is en kruisen geen optie is in dit nauwe deel van het vaarwater.
Gewoonweg asociaal gedrag van deze visser!

Als we de Omdraai opdraaien kunnen we ruime wind het Inschot aanlopen waarbij we de de ondiepte een half uurtje voor hoogwater passeren.

Ook op het Inschot is een visser aan het vissen met zijn netten wijd uit! Er is nauwelijks ruimte voor de andere schepen om uit te wijken….hersens als een garnaal deze visser.

Nu worden we ingelopen door twee grotere jachten die we al die tijd ver achter ons konden houden. De wind is bedaard tot een 11 knopen en we draaien de kop in de wind om het tweede rif er uit te trekken. Nu kunnen wede jachten weer bijhouden op weg naar Vlieland.

De Stortemelk is rustig met deze wind en we varen met 4 knopen stroom tegen (SOG 2,2 kts ! op de motor) richting de ingang van de haven.
Een platbodem van de bruine vloot, een groot zeilschip dus, probeert onder ons door, tussen het strand en ons dus, de haven binnen te zeilen. Ik druk echter het gat dicht en kom zo als eerste, maar behoorlijk dicht bij de benedenstroomse pier, bij de ingang van de haven. Zonder problemen schieten we naar binnen en meren af aan G33, achterin de haven. In 5,5 uur de 33 mijl afgelegd….

 

’s Avond trekt het eerste deel van de voorspelde storm over Vlieland en ik maak nog even een sfeerbeeld.