Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

13 juli; Texel tegen de stroom in

Om 7:30 horen we de damesboot heel zachtjes vertrekken. Het zeikt van de regen en we draaien ons nog een keer om.

Als we om 8:30 opstaan is het droog en muisgrijs en in de Noorderhaven lijkt het bekant windstil. Hoogwater was om 05 uur of zo dus als we vertrekken is het hooguit nog een 1/2 uurtje stroom mee op de Boontjes en de rest stroom tegen.

We proberen om de brug van 09:55 te halen, maar dat lukt niet. De volgende van 10:25 lukt precies en in de voorhaven maken we ales zeilklaar. Als we tussen de pieren doorvaren staat er 27 knopen wind, daar waar ze er 17 hadden voorspeld. We besluiten alleen het gereefde grootzeil te gebruiken op de voor de windse koers over de Boontjes. Vlak voor Kornwerderzand moeten we meer vallen en dat zou een gijp betekenen. Met nog 20-21 knopen wind wil ik, geen gecontroleerde gijp maken en we draaien de kop in de wind strijken het grootzeil en trekken de fok uit. Het scheelt qua snelheid niet heel veel 5.7  vs 6.2 knopen. Maar we kunnen nu makkelijker de boel onder controle houden. De wind vlaagt nogal en het is onduidelijk hoe dit zich ontwikkeld.

Als we Kornwerdezand passeren zijn we nog steeds het enige schip dat deze route vaart. Alles wat we tegenkomen gaat naar Vlieland of Terschelling.

Langs de Java ruggen hebben we wat meer golven op de kont en we slingeren dus wat meer. Niet Jeannets lievelings koers. De wind zakt nu naar 17-19 knopen en we besluiten het gereefde grootzeil er weer bij te zetten. Dat zal onze snelheid ten goede komen want we zitten op een SOG van 2.8 en door het water bijna 5.3, dus 2.5 knopen stroom tegen. Meteen schiet onze snelheid naar 5.7 -6.2 knopen SOG. We genieten enorm van het zeilen ondanks dat het fris is, maar gelukkig is het droog gebleven. We zien zware buien over Den Helder trekken, maar als we het laatste stuk Texelstroom opvaren richting Oudeschild breekt de lucht open en komt de zon te voorschijn.

Om 16.05 liggen we in een box van de jachthaven op Texel. Met bijna 28 mijl door het water, bijna 26 mijl over de grond, hebben we het aardig gedaan, stroom tegen.