Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

12 juli; Skylge

We hebben 6 dagen min of meer verwaaid gelegen op Skylge(aka Terschelling). En dat was echt geen straf. Het blijft ons favoriete eiland. Maar na de “storm” van maandag wordt het tijd om weer even te zeilen. We willen via Harlingen naar Texel en blijven dan een nacht in Harlingen.

 

We vertrekken om 9:45 met een NW wind 5 Bft. Het is dan laag water geweest dus we hebben merendeels stroom mee. We kiezen voor de Slenk en niet voor het Schuitengat. De laatste zou stroom technisch wat voordeel hebben omdat we eerder op de Vliestroom de stroom mee kunnen pikken. Maar we gaan voor safe i.v.m. diepte in het Schuitengat.

Veel boten vertrekken er niet 1 uur na laagwater. Als we vanuit de Slenk de West-Meep opdraaien, stroom tegen, ligt er ongeveer een mijl voor ons een HalbergRassy 40 ft of zo. We zeilen scherper en lopen langzaam in. Op dit kruisrak kunnen we net een langere slag maken voordat de Griend ons dwingt om overstag te gaan en de HR ligt nog 500m voor ons. Bij de eerst volgende klap liggen we 500 m voor de HR en we zien ze niet meer terug.

Op de Blauwe Slenk moeten we, de wind is wat ingekakt naar 10-11 knopen, bijna voor de wind varen. Langs de rand van de geul profiteer je het meest van de stroming, want de schepen die in het midden van de geul varen raken rap achterop. Hier zitten o.a. 2 Contesten bij van 48 en 44 voet. En wij hebben een rif staan.

We worden onderweg een paar keer door grote veerponten gepasseerd en Jeannet vind dit maar eng. Op het stuk bij de Pollendam hebben we gezelschap van een meeuw die erg gespitst is op eten en Jeannet kan hem op commando laten aanvliegen waarna hij wordt beloond met een stukje brood.

Om 13.25 varen we de haven van Harlingen binnen en we kunnen vrijwel direct door de SAS-brug door naar de Noorderhaven. Als we liggen te wachten tot dat de 2 de brug draait, komt de Muse weer naast ons dobberen, die Contest van 48 voet die we eerder achter ons lieten. De Muse lag ook naast ons toen we bij de brug van Kornwerderzand een uur moesten rondjes draaien.

We meren af aan de kade en niet in een box zoals alle anderen. Wij vinden het wel leuk om in een getijde haven aan de wal te liggen!

IMG_0732’s Avonds eten we weer bij Nooitgedacht en als we terug komen is het intussen een stuk drukker. Een 40 voet Pogo met alleen dames vraagt of ze naast ons mogen afmeren. “We gaan vroeg weg morgenochtend” zeggen ze. We hebben ze niet meer gehoord.

2E52CA5B-6605-4851-B41E-9D829D60E710We maken nog even een rondje langs de veerhaven met mooi uitzicht richting de eilanden, spelen aan boord nog een potje Scrabble, en gaan naar bed.

IMG_0408