Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

25 juli 2009

Nadat we gisteren van Oudeschild via Den Oever naar Enkhuizen zijn gevaren (condities: mooi weer voldoende wind smiley) varen we vandaag naar Hoorn als afsluiter van de vakantie.
’s Morgens hebben we nog een wolkbreuk met donder en bliksem in Enkhuizen gehad, maar tegen een uur of 12 klaart het voldoende op om te vertrekken. De lucht is nog wel donker en er staat 5-6 Bft. Voordat we vertrekken trek ik een rif in het grootzeil en met de gewone fok denk ik dat we voldoende getuigd zijn.

Als we eenmaal door de sluizen over het aquaduct (of Naviduct ) bij Enkhuizen zijn worden de wolken donkerder en trekt de wind aan. Met een vijftal andere boten vare we de sluis uit. Kennelijk varen een Grinde en een Bavaria 30 Cruiser dezelfde kant op als wij. Echter wij sturen zeer hoog aan de wind en proberen de kustlijn zo goed mogelijk te volgen. De Grinde en de Bavaria trekken onze hoogte niet en qua snelheid kan alleen de Grinde het een beetje bijhouden.

De wolken worden donkerder en donkerder en in de verte zien we verschillende buien vallen. Ook de wind trekt aan en we meten 8Bft….. Omdat ik geen 2de rif wil trekken stuur ik nog hoger aan de wind zodat we die een beetje kunnen lozen. Dan breekt het water en stort het naar beneden…

Net onder de Nek op het Hoornse Hop loopt de Grinde onder ons door…dat vraagt natuurlijk om een beetje tegen gas. Ik besluit hem op de hielen te blijven zitten met de wetenschap dat ik bijna 10 graden hoger kan sturen….maar hem daarmee niet kan inhalen. Ik plak aan zijn kont en wacht tot ie een fout maakt.

Vlak voor de ingang van de haven van Hoorn moet de Grinde een klap maken omdat de ingang voor hem niet bezeild is. Dit was het foutje waarop ik heb gewacht. Ik kan Yazz nog net naar binnen prikken en loop dus als eerste binnen (ja, ja ik weet ’t, maar ik kan ’t niet laten…smiley).
Morgen zit de vakantie er op. We hebben dan 250 mijl op de teller.

En het is een prachtige vakantie geweest!