Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.
Digitaal logboek van de reizen van de Yazz.

DIY: de Yazz Wind-display

In opvolging van mijn voltooide NMEAtor-project bouw ik nu een waterdicht Wind-display. Het moet de huidige 25 jaar oude Robertson Wind-display vervangen.

Het belangrijkste doel is om de NMEA0183-gegevens van het bedrade netwerk in te lezen, de gegevens SOG, COG, AWA en AWS te interpreteren en dienovereenkomstig in de wind-display weer te geven. Omdat het beeldscherm deel uitmaakt van een doorgelust netwerk, moet het de gelezen gegevens opnieuw naar het bekabelde netwerk schrijven.

Voortgang
In de huidige versie worden NMEA-gegevens gelezen en worden COG, SOG, AWA en AWS weergegeven op de meter, waardoor ze in feite doen wat ze moeten doen.

De huidige softwareversie is v 1.0 en is klaar voor gebruik aan boord

De volgende stap
Hoewel de opstelling wordt getest met 5 minuten aan echte live gegevens die tijdens een zeiltocht zijn gesampled en worden afgespeeld via Cool Term, is de volgende stap om het display fysiek in het netwerk aan boord aan te sluiten en in het echt te testen.

Update 15-08-2020
De pre-FAT was succesvol, dus de software is nu klaar voor gebruik in release 1.0.

Het waterdicht maken van het display in een doos is de laatste stap voor installatie aan boord.

Afronding
De dozen zitten erin en ik heb de doos van 120x70x20 mm gebruikt. Snij een frame uit als gespect op de Nextion-site (https://nextion.tech/datasheets/nx4832k035/) als 73,44 mm (L) × 48,96 mm (W). Vier nylon boutjes in het deksel gelijmd om de Nextion-print vast te houden, die ik vastschroef met nylon moertjes. Open celrubber wordt gebruikt om de schermfitting waterdicht te maken en als afdichting tussen het deksel en de doos. Boor een gat van 6 mm in de achterkant om de draden erdoor te leiden. Het idee is om de Arduino Nano in het midden aan de achterkant te monteren, zodat deze past in de ronde opening die al beschikbaar is in de console van het oude display.

De display is gepersonaliseerd met de naam en het logo van mijn jacht, gewoon omdat het kan.

Laatste stap
Monteer het aan boord.

Update 21-08-2020:
Na montage op de console raakt de Arduino Nano na een minuut of 2 oververhit en komt in een eindeloze bootloop terecht. Uitschakelen wanner hij te heet is en weer aan als de temperatuur wat is gezakt. dat is mijn theorie in ieder geval. Volgens de specs zou de Nano (een kloon) voltages op ingang tot 15V moeten kunnen verdragen. De 13V in mijn netwerk zijn kennelijk toch te veel… Daarnaast was er een probleem met de voltages van het signaal, die bij de console nog maar 1,38V zijn van de oorspronkelijk met openklemspanning gemeten aan de databox van 6,5V. In het originele netwerk blijft daar 4,5V van over bij de eerste display in de keten. Al metende ontdek ik dat de RS-422/485 naar TTL converter de spanning verder laat zakken naar 1,58V. Net genoeg om de 0 en de 1 te kunnen onderscheiden.

De RS-422/485 TTL converter is nu vervangen door een RS-232 naar TTL converter en de spanning is nu 3,58V. Het gevolg is dat er voldoende spanning op het datasignaal overblijft waardoor ook de originele klokken weer werken.

Om het frituren van de Nano te voorkomen heb ik weer een Buck step-down converter besteld om het spanningsniveau terug te regelen naar 7 V en die komt samen met de Nano in een apart kastje dit binnen in de console wordt gemonteerd.